ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Breiviks täckmantel för att få hyra gården

Anders Molin · 5 Apr 2012
Uppdaterad 5 Apr 2012
Det värmländska huset som Anders Behring Breivik planerade att göra till en operationsbas. Där han ostört skulle ha kunnat bygga och testa sin bomb.

Det värmländska huset som Anders Behring Breivik planerade att göra till en operationsbas. Där han ostört skulle ha kunnat bygga och testa sin bomb. Foto: Helena Dahlgren/Värmlands Folkblad


Anders Behring Breivik planerade för en terrorbas i Värmland. Sommaren 2010 kontaktade han flera svenska kommuner och mäklare för att få hjälp. Täckmanteln: Författare på jakt efter lugn och isolerad plats”.

klar

Artikellänk är kopierad

Målet var att den svenska gården skulle bli en operationsbas där Breivik ostört kunde bygga och testa sin bomb, avslöjar SVT:s ”Uppdrag granskning”. Christina Öster jobbade då på Morokuliens turistbyrå i Eda kommun. Hon minns mejlet från norrmannen som sökte en enslig gård. – Jag tyckte att det var lite märkligt. Vi får mejl från alla möjliga om hus och hyra men i det här fallet skulle han skriva en bok om börsen, men det behövde inte finnas el i huset, säger hon till Metro. – Jag tänkte att det kanske var en elallergiker, det har jag ju stött på förut. Så jag försökte svara så gott jag kunde. Christina tipsade om en bonde som ägde en gård i Eda. Men Breivik hörde aldrig av sig till mannen.     – Det är himla tur att han inte gick vidare med tanke på det som hände sedan. Det kanske hade varit en bra plats att prova de där bomberna på. Av någon anledning föll i stället Breiviks val på en gård i norska Åsta, cirka 10 mil från den svenska gränsen. Där byggde Breivik den bomb som den 22 juli dödade åtta och skadade 92 i centrala Oslo. Då var Christina Öster ovetande om att hon ett år tidigare hade haft en mejlkonversation med gärningsmannen. Men när hon på hösten kontaktades av en norsk journalist kom hon ihåg det underliga mejlet. – Då behövde jag sätta mig ner, jag blev tagen, säger hon. Den 16 april inleds terrorrättegången i Oslo tingsrätt. Två rättspsykiatrer förklarade före jul att Breivik var psykotisk och straffrättsligt otillräknelig. I ett 38 sidor långt öppet brev till norska medier skriver Breivik att han bör dömas för terrorhandlingar och att han ska angripa 200 punkter i den första rättspsykiatriska utredningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Molin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro