ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brett Kavanaugh får ja av senaten – protester störde omröstningen

Alexandra Andersson · 6 Okt 2018
Uppdaterad 6 Okt 2018
Ungefär tusen personer samlades utanför omröstningen för att protestera.

Ungefär tusen personer samlades utanför omröstningen för att protestera. Foto: TT


Trots anklagelserna om sexuella övergrepp – Brett Kavanaugh har fått grönt ljus till en plats i Högsta domstolen.

klar

Artikellänk är kopierad

Under lördagen sa den amerikanska senaten ja till Brett Kavanaughs kandidatur till landets högsta domstol – med en rösts marginal.

Domarens framtid har varit oklart in i det sista. Inte förrän under fredagen meddelade de republikanska senatsledamöterna Jeff Flake och Susan Collins, samt demokraten Joe Manchin, att de bestämt sig för att ställa sig bakom den konservativa Kavanaughs tillträde.

På Twitter gratulerar Donald Trump sin kandidat till tillträdet.

Utanför den slutgiltiga omröstningen i Washington samlades runt 1 000 demonstranter för att göra sina protester hörda. Ett antal personer försökte ta sig förbi poliserna och säkerhetsvakterna, men stoppades och omhändertogs.

Strax före omröstningen börjad flera demonstranter protestera högljutt, vilket ledde till att vicepresident Mike Pence flera gånger fick be säkerhetsvakter återställa ordningen i salen.

Anklagas för sexuella övergrepp

53-åriga Brett Kavanaugh har fått utstå skarp kritik under de senaste veckorna.

Den 51-åriga psykologiprofessorn Christine Blasey Ford har anklagat Brett Kavanaugh och en vän till honom för ett sexuellt övergrepp för 36 år sedan 1982 på en fest i Maryland nära Washington. Brett Kavanaugh och hans vän ska ha dragit in henne i ett rum, hållit fast henne och försökt dra av henne kläderna. Hon lyckades till sist ta sig loss och låsa in sig i ett badrum.

Brett Kavanaugh nekar till anklagelserna.

Efter Christine Blasey Fords vittnesmål inledde FBI i veckan en snabbutredning av anklagelserna. Utredningen har inte offentliggjorts.

LÄS MER
350 tidningar i gemensam protest mot Trumps mediaattacker

Sitter på livsstid

I Högsta domstolen i USA finns nio ledamöter. De tolkar den amerikanska grundlagen och deras beslut fungerar som prejudikat för andra domstolar.

Eftersom domarna utses på livstid och bara kan avgå frivilligt och inte avsättas kan de sätta avtryck på USA:s samhälle i årtionden framöver.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro