ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brevbärarna blev friskare när de motionerade mindre

Johan Mårtensson · 19 Feb 2013
Uppdaterad 20 Feb 2013
Friskare brevbärare med mindre motion Den klassiska brevbärarcykeln ersätts av nya fordon. På så vis har Posten i Malmö minskat sjukfrånvaron från 5,4 procent 2009 till 4,3 procent 2012. Brevbäraren Cecilia Larsson uppskattar att hon sparar ungefär en timme på att använda golfbil i stället för att cykla. – Det är smidigt att dela ut från bilen, man kan nästan dela ut i farten, säger hon.

Friskare brevbärare med mindre motion Den klassiska brevbärarcykeln ersätts av nya fordon. På så vis har Posten i Malmö minskat sjukfrånvaron från 5,4 procent 2009 till 4,3 procent 2012. Brevbäraren Cecilia Larsson uppskattar att hon sparar ungefär en timme på att använda golfbil i stället för att cykla. – Det är smidigt att dela ut från bilen, man kan nästan dela ut i farten, säger hon. Foto: Peter Brinch


Malmös brevbärare har blivit friskare – samtidigt som de får mindre motion på sina rundor.

klar

Artikellänk är kopierad

– Med mopeder, elcyklar och golfbilar sparar man på fysiken och slipper bli helt slut, säger Johnny Nilsson, produktionschef på Posten i Malmö.

Den klassiska brevbärarcykeln är på utgång. Genom att använda nya fordon har Posten i Malmö minskat sjukfrånvaron konstant de senaste åren. 

– Det kan bli otroliga belastningar när man trampar runt med en cykel med 60–70 kilo post. Framtiden lutar åt färre vanliga cyklar och fler elcyklar, säger Nilsson.

Redan nu har antalet elcyklar nästan fördubblats bland brevbärarna, från 15 stycken 2009 till 27 i dag. Samtidigt har sjukfrånvaron minskat med 20 procent. Personalen har också ett 20-tal mopeder, och de populära, smidiga golfbilarna har utökats med tre. 

– Distrikten ligger ofta en bit från kontoren så att man kan bli ganska utmattad av att cykla. Det är smidigt att dela ut från bilen, man kan nästan dela ut i farten, säger brevbäraren Cecilia Larsson, 27. 

Hon avverkar sina distrikt betydligt fortare med golfbilen än med vanlig brevbärarcykel.

– Det är stor skillnad, man sparar ungefär en timme. Med den här bilen kan jag dessutom ta med mig mycket mer ut på rundan, säger hon.

Att många brevinkast i flerfamiljshus har ersatts med postboxar i entréerna har gjort att trappspringet minskat för brevbärarna.

Men att brevbärarna skulle få alltför lite motion är ingen risk, menar Johnny Nilsson. – Vi har infört obligatorisk pausgympa på tio minuter sedan den 1 januari, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro