ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brexit-avtalet nästan klart - brittiska regeringen röstar i morgon

Björn Sjö · 13 Nov 2018
Uppdaterad 13 Nov 2018
Brittiska premiärministern Theresa May kallade på tisdagskvällen sina ministrar till enskilda samtal om brexit-avtalet.

Brittiska premiärministern Theresa May kallade på tisdagskvällen sina ministrar till enskilda samtal om brexit-avtalet. Foto: IBL


Ett avtal om villkoren för Storbritanniens utträde ur EU är nu nästan i hamn. Det bekräftade brittiska regeringskansliet på tisdagskvällen.

klar

Artikellänk är kopierad

Uppgifter om att ett brexit-avtal var i faggorna började cirkulera i brittiska medier under tisdagen.Framåt kvällen kom en bekräftelse från regeringskansliet på Downing Street 10 i London.

Enligt nyhetsbyrån Reuters löd meddelandet:”Ett utkast till brexit-avtal har nåtts i Bryssel. Regeringen möts klockan 14 på onsdagen för att ta ställning”.

Enskilda möten

Enligt The Guardian var dock ministrar kallade till premiärminister Theresa May redan under tisdagskvällen för att en och en se och läsa utträdesavtalet, som är ett 400 sidor långt dokument med tung juridisk text.

Efter regeringens avgörande på onsdagen ska även parlamentet rösta om avtalet.

Flera kritiska röster om avtalet hördes från olika politiska håll på tisdagskvällen. Det nordirländska unionistpartiet DUP:s biträdande partiledare Nigel Dodds sade till BBC att blir svårt för May att göra alla nöjda. DUP är regeringens stödparti som behövs för att få majoritet i underhuset.

Oppositionsledaren Jeremy Corbin meddelade att Labour kommer att rösta nej i parlamentet om partiet inte får alla sina villkor för avtalet uppfyllda. Labour vill bland annat att Storbritannien ska behålla alla fördelar som landet har nu inom unionen.

Fränast var kritiken från Theresa Mays egna konservativa partikamrater. Förre utrikesministern Boris Johnson talar om att avtalet gör Storbritannien till en ”vasallstat till EU”.´Jacob Rees-Mogg menar att May har sålt ut hela Storbritannien, enligt Reuters.

I Bryssel planeras ett speciellt brexit-möte med EU-ländernas handelsministrar den 25 november, förutsatt att regeringen i London godkänner avtalet.

Enligt Reuters har EU-ländernas ambassadörer i Bryssel dessutom kallats till ett extra möte om brexit på onsdagskvällen.

Svår gränsfråga

Den svåraste frågan i brexit-förhandlingarna har varit gränsen mellan Irland och brittiska Nordirland. En skarp gräns skulle kunna äventyra freden i området, har många befarat.

Enligt den irländska tv-kanalen RTE innebär uppgörelsen med EU en tillfällig tullösning med hela Storbritannien, som en garanti mot en skarp gräns på norra Irland.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro