ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brexit gör det dyrare att studera i Storbritannien

Evelina Pålsson · 24 Jun 2016
Uppdaterad 27 Jun 2016
Enligt Jari Rusanen kommer Brexit påverka mobiliteten mellan Storbritannien och Sverige.

Enligt Jari Rusanen kommer Brexit påverka mobiliteten mellan Storbritannien och Sverige. Foto: Alamy/Privat


Omkring 5 000 svenskar väljer varje år att studera i Storbritannien. Enligt Jari Rusanen på Universitets- och högskolerådets internationella avdelning kommer Brexit innebära att färre har råd att studera i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Storbritannien är populärt bland svenskar som väljer att studera utomlands. Landet är förstahandsvalet för studier i Europa och rankas som tvåa i världen efter USA. Men enligt Jari Rusanen, koordinator för Erasmus+ högre utbildning vid Universitets- och högskolerådets internationella avdelning, kommer Brexit innebära att färre svenskar har råd att utbilda sig i landet.

– Nu på en gång kommer Brexit inte påverka någonting. Först är det förhandlingar i ett par år och det kan dröja längre och under den tiden är Strobritannien fortfarande med i Erasmus. Men efter utträdet är det osäkert hur det blir med relationen till EU, säger Jari Rusanen.

► LÄS MER: Experten: Så påverkar Brexit dina sparpengar

När Storbritannien väl lämnar EU kommer möjligheten att studera i landet genom Erasmus att försvinna. Erasmus är ett utbytes program som innebär att studenten är befriad från eventuella terminsavgifter. Omkring 600 svenskar per år studerar i Storbritannien genom programmet och många britter utnyttjar programmet för att studera i Sverige.

– Naturligtvis kan man studera i Storbritannien även utan Erasmus. Men utträdet ur EU kommer att försvåra studentutbytet, säger Jari Rasmusen.

Enligt honom väljer totalt 5 000 svenskar varje år att studera i landet. De som väljer att studera i Storbritannien på egen hand betalar i dag en terminsavgift som motsvarar vad de brittiska studenterna betalar då ingen får ta ut extraavgifter inom EU. En regel som kan slopas vid utträde.

– De som kommer från länder utanför EU betalar redan betydligt högre avgifter så som svensk student kan du räkna med mycket dyrare avgifter, säger Jari Rusanen.

► LÄS MER: Storbritannien vill lämna EU – Det här händer nu

Enligt honom kommer EU-utträdet påverka mobiliteten mellan länderna.

– Men det är en gammal tradition att studera i Storbritannien och det är ett land med flera berömda universitet så det kommer minska hur mycket som helst men det kommer att bli mindre attraktivt, säger Jari Rusanen.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro