ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Brexitavtalet fick nobben - historiskt nederlag för Theresa May

Björn Sjö · 16 Jan 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Storbritanniens parlament röstade med rekordstor majoritet nej till brexitavtalet. Ett svidande nederlag för premiärminister Theresa May. Oppositionen vill nu avsätta henne och har krävt en misstroendeomröstning, som kan hållas idag.

klar

Artikellänk är kopierad

Aldrig tidigare har en brittisk regering förlorat med så stor marginal som 230 röster. Det tidigare rekordet hölls av en regering på 1920-talet, som förlorade en omröstning 1924 med 166 rösters marginal och sedan avgick.

Så vill även Labourledaren Jeremy Corbyn att tisdagens nederlag ska sluta. Han krävde direkt en misstroendeomröstning om premiärministern. Den kommer troligen att hållas idag, onsdag.

– Detta är ett katastrofalt nederlag. Hon har förlorat det här husets och folkets förtroende, dundrade Jeremy Corbyn sedan tisdagskvällens omröstning avslutats.

Labour vill ha nyval

Labour vill tvinga fram ett nyval. Men de flesta bedömare tror att Theresa May kommer att klara en misstroendeomröstning, eftersom varken hennes parti, Tory, eller stödpartiet DUP vill ha ett nyval.

Theresa May har många motståndare i sitt eget parti som röstat emot hennes förslag till brexitavtal, men regeringsmakten bedöms sannolikt som viktigare än att avsätta partiledaren.

Premiärminister Theresa May verkade inte frukta en misstroendeomröstning. Hon kommenterade det historiska nederlaget med orden:

– Huset har talat och regeringen kommer att lyssna. Det är klart att huset inte stödjer detta avtal, men kvällens omröstning säger oss ingenting om vad den stödjer.

Vill diskutera med alla partier

May förklarade att hon, om hon klarar misstroendeomröstningen, kommer att hålla möten med parlamentsledamöter från alla partier och diskutera vad som krävs för att säkra ett godkännande av avtalet.

Enligt The Guardian har Theresa May inga planer på att just nu åka till Bryssel och försöka omförhandla avtalet med EU.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro