ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bris: "Barn fruktansvärt utsatta på kollo"

Katarina Matsson · 28 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är en fruktansvärt utsatt situation när man är i väg och inte har föräldrarna nära utan är beroende av andra vuxna, säger Kerstin Sjöbratt, regionschef för Bris Väst.

Förra året tog Bris emot 21 273 kontakter via telefon och e-post från barn under 18 år. Av dem handlade drygt sju procent om sexuella övergrepp eller ofredanden. Ungefär lika stor andel pojkar som flickor hörde av sig. De samtalen finns även under sommaren. Då är vanliga skyddsnät som skolor och socialjourer stängda, men mest handlar det om övergrepp inom familjen.– Det händer att barn berättar om övergrepp i skolan och utanför hemmet, men de flesta samtal vi får handlar om sexuella övergrepp i hemmet, säger Kerstin Sjöbratt.

Att bli utsatta för sexuella ofredanden är alltid en svår upplevelse och barn behöver hjälp av vuxna som de litar på för att bearbeta det som har hänt. I dag kan bilder väldigt snabbt spridas över hela världen och det är svårt att förstå vilka konsekvenser det får för barnet om så har skett.– Det som är viktigt nu är att barn och föräldrar får hjälp med att prata om det som har hänt och se att det finns andra vuxna på kollo som går att lita på, säger Kerstin Sjöbratt.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro