ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brishna, 10, våldtogs – riskerar att dödas av släkten

Fredrik Hielscher · 31 Okt 2014
Uppdaterad 31 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Foto: B.K. Bangash/AP

Tioåriga Brishna från Kunduz i Afghanistan utsattes för en grov våldtäkt av en lokal religiös företrädare. Nu lever flickan under dödshot från familjen.

– När en flicka utsatts för något så grymt vill man ju bara hjälpa henne på alla sätt. Omöjligt att förstå att familjen vill att hon ska dödas, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty international som just du driver en världsomspännande kampanj för att rädda flickans liv.

Det var i maj i år som den tioåriga flickan från Kunduz i nordöstra Afghanistan utsattes för en grov våldtäkt. Flickan blödde så mycket efter övergreppet att hon riskerade att dö, rapporterade New York Times tidigare i år.

– Den här mannen har dömts till 20 års fängelse för den här våldtäkten, men har överklagat domen. Och  efter händelsen har släkt, vänner till familjen och bybor sagt att de ska döda flickan för att upprätthålla hedern.

Amnesty samarbetar med organisationen Women for afghan women som driver ett härbärge i Kunduz och som får bistånd från USA. Istället för att visa avsky mot våldtäkten och förövaren, har allmänheten och lokala myndigheter gått till hårt angrepp mot organisationen, andra kvinnorättsaktivister och myndighetspersoner som har försvarat flickan.

– Deras arbete på plats har lett till att familjen har skrivit på en försäkran att inte ska döda henne. Men hon får inte gå i skolan eftersom hon fortfarande anses bära på den här skammen – trots att det är hon som är våldtagen. 

Amnesty vill nu att presidenten, riksåklagaren och justitieministern ska agera i fallet.​ Dessutom arbetar Women for afghan women för att flickan ska få börja skolan i huvudstaden Kabul, och därigenom komma bort från dödshoten.

– Om hon är inackorderad på en skola i Kabul är det lättare att skydda henne. Det innebär att hon skiljs från sin familj, men i det här fallet är ju familjen ett hot mot henne.​

Enligt Elisabeth Löfgren har situationen i landet förbättrats för kvinnor och flickor. Men fortfarande är hedersvåldet ett stort problem.

– Tyvärr är det här inte ett enstaka fall. Hedersvåldet är en utbred del av kulturen, och det finns en stark press från människor i flickans närhet att det som har hänt är så skamligt att hon måste dö. 

LÄS MER: Dömda för gängvåldtäkt avrättade

LÄS MER
Svenskar blir mål för attentat i Afghanistan
klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hielscher
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro