ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brist på elefanters bajs hotar ett helt ekosystem

Ellen Wennerström · 22 Nov 2013
Uppdaterad 26 Nov 2013
Afrikanska elefanter i Kenya.

Afrikanska elefanter i Kenya. Foto: Martin Harvey, WWF


Elefanten är inte bara ett vackert och ståtligt djur, den är också en eker i det ekohjul som snurrar i Afrika. Om elefanten försvinner kan ett helt ekosystem räknas till historien.

klar

Artikellänk är kopierad

En familj av Afrikanska elefanter i Namibia.
En familj av Afrikanska elefanter i Namibia.Foto: Martin Harvey, WWF
En ensam elefant korsar Rufiji Floden i Selous Naturreservat.
En ensam elefant korsar Rufiji Floden i Selous Naturreservat.Foto: Philip Game / Alamy
Ensam elefant strövar omkring i den stora parken Selous Naturreservat i Tanzania.
Ensam elefant strövar omkring i den stora parken Selous Naturreservat i Tanzania.Foto: Marion Kaplan / Alamy
En elefantunge i skydd av sin familj i naturreservatet Selous.
En elefantunge i skydd av sin familj i naturreservatet Selous.Foto: AfriPics.com / Alamy

Selous naturreservat är ett landskap i sydöstra Tanzania till ytan nästan lika stort som Danmark. Området är ett enormt ekosystem som har ett rikt djurliv med miomboskog och öppna gräsmarker. Här har elefanter, noshörningar, giraffer och flodhästar strövat fritt sida vid sida i årtusenden.

Men det håller på att ändras. Elefanterna och noshörningarna jagas för sina betar och horn, varor som har ett oerhört stort värde på den svarta marknaden.

Under tre års tid kan det ha försvunnit 30 000 elefanter i Selous fram till 2010. Ett av projekten som Världsnaturfonden (WWF) finansierar är räkningen av elefanterna och kartläggningen av tjuvjakten som pågår i området. Allan Carlson är elefantspecialist på WWF och har precis kommit hem från en resa i Solous där de på nytt räknar elefanterna.

– Vi har inga siffror ännu men det ser väldigt illa ut, vilket betyder att tjuvjakten fortfarande är på en väldigt hög nivå, säger Allan Carlson.

Elefanter har, förutom ett värde i kulturarv för regionen, en viktig roll för hela ekosystemet. De äter frukt och fröer som passerar rakt igenom magen och kommer ut som en ekologisk bakelse. Avföringen är näringsrik och fröna är som inbäddade i en gödselboll.

Det finns skalbaggar som är helt beroende av elefantspillning, fåglar som lever av skalbaggarna, rovdjur som äter fåglarna, och så vidare. Men elefantspillning är också viktigt för att föryngra skogen eftersom elefanterna bidrar till fröspridningen.

– Försvinner skogen så är det förödande för hela ekosystemet. Rovdjur blir mer exponerade, marken kommer att torka upp eftersom skog håller kvar fukt, och då blir det kärvare för alla arter att hitta vattenhål. Grundvattnet kommer att sjunka vilket också ökar på klimatförändringen som redan sker, säger Allan Carlson.

LÄS MER: Ökad tjuvjakt på världens noshörningar

LÄS MER: Världsnaturfonden uppmanar: Köp inte illegala varor

LÄS MER: WWF vädjar: Köp inte elfenben

LÄS MER: Souvenirerna du inte bör köpa

Allan Carlson står i ett par jättestora elefantfotspår i Selous naturreservat.
Allan Carlson står i ett par jättestora elefantfotspår i Selous naturreservat.Foto: Allan Carlson, WWF
Parkvakterna patrullerar parken och här har de hittat ett övergivet tjuvjägarläger. Allan Carlson, till höger, följde med dem i deras arbete.
Parkvakterna patrullerar parken och här har de hittat ett övergivet tjuvjägarläger. Allan Carlson, till höger, följde med dem i deras arbete.Foto: Allan Carlson, WWF
klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro