ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brist på folk på byggena

Caroline Engvall · 21 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Niclas Andersson, betongarbetare, ser ljust på framtiden. – Många unga tror att betong är tungt och smutsigt, men så är det inte alls.

Niclas Andersson, betongarbetare, ser ljust på framtiden. – Många unga tror att betong är tungt och smutsigt, men så är det inte alls. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Nu ökar antalet jobb inom byggbranschen igen. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Antalet arbetslösa har sjunkit med 25 procent sedan årsskiftet. – Inom betong-, anläggning och en del tjänstemannayrken ser vi redan brister, säger Per Samuelsson, nationell branschstrateg på Arbetsförmedlingen.

Konjunkturen har vänt snabbt sedan årsskiftet. Konjunkturinstitutet, som mäter utsikterna på ett års sikt, visar optimism. Återhämtningen tycks komma; byggloven och antal påbörjade lägenheter har ökat.

Framtiden ser ljus ut med många nya byggprojekt och utveckling av infrastrukturen – men! – Om räntorna stiger och det blir dyrare att köpa kan läget ändras, säger Per Samuelsson.

"Betongarbetare är hett nu"

Niclas Andersson har jobbat i 15 år som betongarbetare, men har varit uppsagd i två omgångar på grund av det ekonomiska läget i Sverige.

Första gången var 1992, då skolade han om sig till ambulanssjukvårdare.– Det är ingen som höjer på ögonbrynen om man blir permitterad eller uppsagd, alla i byggbranschen vet att jobben hänger ihop med det ekonomiska världs­läget, säger Niclas Andersson.1999 fick han börja blanda betong igen – för att än en gång bli uppsagd i december förra året.

I februari i år blev Niclas återanställd på byggbolaget NCC och skådar nu ljusare tider i byggbranschen.– Nu ser det hoppfullt ut, man märker att det börjar vända uppåt och NCC får in många nya jobb.Just nu jobbar Niclas med ett bostadsprojekt i Sundbyberg och ska så göra tills i januari nästa år.

Men han är inte orolig för att inte få jobb efter det.– Betongarbete är hett just nu, det verkar alltid finnas jobb. Många unga vill bli snickare eller plattsättare eftersom de tror att betong är tungt och smutsigt att arbeta med, men så är det inte alls.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro