ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brist på giftinjektioner får Tennessee att dra igång elektriska stolen

Clarence Frenker · 23 Maj 2014
Uppdaterad 23 Maj 2014

Bristen på giftinjektioner gör att Tennessee drar igång elektriska stolen igen. Men beslutet väcker kritik.

klar

Artikellänk är kopierad

Den amerikanska delstaten Tennessees guvernör, republikanen Bill Haslam, har beviljat användandet av den elektriska stolen.
Den amerikanska delstaten Tennessees guvernör, republikanen Bill Haslam, har beviljat användandet av den elektriska stolen.Foto: AP Photo/Erik Schelzig/TT

USA har de senaste åren fått det allt svårare att få tag på de dödliga preparat som används vid avrättningar.

Det har bland annat resulterat i att verkställanden av dödsstraff fått skjutas upp och även skapat oro över att de som dömts till döden tvingas lida extra mycket om doserna inte är tillräckligt höga.

I Tennessee har man nu löst problemet genom att dra igång elektriska stolen igen. Tennessees guvernör beviljade nyligen ett lagförslag som gör det möjligt att använda elektriska stolen om dödliga giftinjektioner inte finns att tillgå, rapporterar BBC.

Beslutet fattades samma dag som högsta domstolen sköt upp avrättningen den dömde mördaren Russel Bucklew på grund av hans hälsotillstånd.

Beslutet har dock inte passerat utan att möta hård kritik.  Dödsstraffmotsåndaren Richard Dieter säger till BBC att delstaten är den första någonsin att införa en lag som kan tvinga en fånge att avrättas med elektriska stolen, vilket han menar även kan vara ett brott mot konstitutionen. I de övriga delstaterna får fången välja mellan giftinjektion eller elektriska stolen.

Bakgrunden till det den rådande bristen på dödligt gift uppges vara att europeiska läkemedelstillverkarna vägrar sälja till USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro