ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brist på grädde och vanilj höjer priset på glass

Valerie Kaspersen · 1 Apr 2018
Uppdaterad 1 Apr 2018
Vanilj- och gräddbrist råder i landet.

Vanilj- och gräddbrist råder i landet. Foto: Pexels/ Jean Balzan


Under våren och sommaren kommer priset på både pinn- och byttglass att höjas igen. Detta eftersom det råder en brist på grädde och vanilj.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige minskar mjölkproduktionen för varje år som går, samtidigt som efterfrågan på svenska mejerivaror ökar, rapporterar SR. På grund av bristen av grädde, men även bristen av vanilj, kommer glasspriserna att höjas.

– Priset på grädde har gått upp ungefär 35 procent under 2017. Därför kommer vi höja vårt glasspris med åtta procent i år. Det innebär att glasspinnar, strutar och byttor på en halv liter kommer kosta en till två kronor extra ungefär, säger Rolf Frid, vd på SIA Glass, till SR.

Bristen på vanilj beror på att cyklonen Enawo slog ut 30 procent av vaniljodlingarna på ön Madagaskar utanför Afrikas kust. Men att priserna går upp, tror inte Rolf Frid kommer att påverka konsumtionen. – Priset är inte avgörande när man köper en njutningsprodukt. Det viktigaste är att man får den produkt man letar efter och vill ha, säger Rolf Frid, till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro