ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brist på mineraler i svensk brödsäd

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Personligen är jag helt säker på att en stor del av svenska folket lider av mineralbrist. För en person som inte idrottar går det inte att täcka behovet med en vanlig kost utan att få i sig alldeles för mycket kalorier, säger Holger Kirchman, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), till Svenska Dagbladet. Han får medhåll av professor Åke Bruce på Livsmedelsverket, som anser att växtförädlingen borde inriktas på näringsinnehållet. -Växtförädlingen bör helt klar inriktas mer på näringskvalitet, vilket tidigare inte prioriterats, säger han till tidningen. Kirchman påpekar att foderindustrin inte längre accepterar svenskt spannmål som djurföda utan att tillsätta mineraler, men att samma spannmål används utan motsvarande tillsatser som brödsäd i många livsmedel.

Forskare vid SLU vill nu ta ett samlat grepp med andra forskningsgrenar för att utreda hur folkhälsan påverkas.

Universitetets analyser visar också att jordarna utarmats på bland annat järn, koppar och zink. I många jordar bedöms halterna vara otillräcklig för växtens behov och kan leda till minskade skördar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro