ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brist på potatis ger högre priser

Stockholm TT · 14 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Trots att odlarna vid normala förhållanden har god bevattningskapacitet så har det inte räckt till i år, skriver Gröna näringens riksorganisation i ett pressmeddelande.

Nu har regnet kommit i södra och mellersta Sverige medan de fortfarande är extremt torrt i norra delen av landet. I bevattnade odlingar gör regnet stor nytta medan det i obevattnade hotar att ställa till med kvalitetsproblem.

En potatis som stått stilla i tillväxt under längre tid växer ofta sönder när tillväxten helt plötsligt kommer igång igen. Resultatet blir ihåliga knölar.

Totalt sett blir skörden mindre i år men kvaliteten blir bra. Bristsituationen gör att odlarna kräver mer betalt. I dagsläget exporteras potatis till de tre baltiska länderna och det efterfrågas potatis i Holland. Exporten sker därför att priserna är bra i förhållande till vad svenska uppköpare vill betala. De svenska konsumenterna får ställa in sig på betydligt högre potatispriser än normalt den här säsongen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro