ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brist på tandläkare i Sverige – rekryterar från Portugal

Valerie Kaspersen · 9 Jun 2018
Uppdaterad 9 Jun 2018
Totalt har 32 tandläkare rekryterats från Portugal.

Totalt har 32 tandläkare rekryterats från Portugal. Foto: Pixabay


Bristen på tandläkare i Sverige gör att patienter kan få vänta i upp till sex år på en undersökningstid. I Dalarna rekryterar man nu från Portugal.

klar

Artikellänk är kopierad

På många håll i Sverige är det brist på tandläkare. I Dalarna är läget akut. Där kan en vuxen person behöva vänta mellan fem och sex år på en undersökningstid, rapporterar SR.

– Det är väldigt problematiskt. Risken är att små hål blir stora hål och att det går vidare till rotfyllning, säger Karin Gunnars Hellgren, tandvårdschef i Dalarna.

Lyckas inte anställa fler

Stora pensionsavgångar och och ett ökat behov av tandvård för barn och äldre förvärrar läget. Folktandvården skulle behöva anställa 300 tandläkare, tandhygienister och ett 80-tal tandsköterskor. Något de inte lyckas med.

Behövs fler utbildningsplatser 

Regeringen ska ha skjutit mer pengar till nya utbildningsplatser, men nu är det upp till lärosätena, enligt Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning.

– Ja, det är ju lärosätenas uppdrag att de ska dimensionera utbildningen utifrån de behov som finns på arbetsmarknaden, säger Helene Hellmark Knutsson till SR.

Rekryterar från Portugal 

För att lösa det behov som i dag finns i Dalarna har Folktandvården rekryterat tandläkare från Portugal. Totalt har 32 stycken rekryterats.

– Patienterna upplever det mycket positivt. Våra portugisiska tandläkare är duktiga på att lära sig svenska och har en bra utbildning. Om det blir problem med språket så kan tandsköterskorna hjälpa till att tolka, säger Karin Gunnars Hellgren till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro