ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brit ber inte om ursäkt

Peter Lindholm · 30 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Artist: Britney Spears Skiva: Blackout (Sony BMG)Betyg: ••••

Det vore tacknämligt om denna Britney Spears första nya skiva på fyra år inte drunknade i underlivsbilder och vårdnadstvister. Den är nämligen värd betydligt mer än så.Med hjälp av bland annat svenskar visar hon att det är hon som, i samma anda som expojkvännen Justin Timberlake, håller popfanan högt. Hon som engagerar sig lite i att all dansmusik inte ska sluta i seg R & B. Hon som visar sin exmake och hans patetiska rapkarriär var talangskåpet alltid stått i deras splittrade familj.

Och, bäst av allt: hon ber inte om ursäkt. Tvärtom går hon till attack och visar med all önskvärd tydlighet att hon fortfarande är så mycket mer än den förlossningsdeprimerade mediebild vi serverats det senaste året. Hon är irriterad och vass och cool: Britney Spears som vi vill ha henne.

Skön röst räcker inte

Artist: Jaqee Skiva: Nouvelle d’amour (Enjovu Sounds/Bonnier Amigo Music Group)Betyg: ••

Hon kallas för souldrottning, och visst är hennes röst soulig, men musiken är ett slags pop-, elektro- och reggaehybrid. Jaqees röst är verkligen supercool och soundet låter som inget annat. Men trots det ger skivan inget bestående intryck. Det finns några höjdpunkter, men det är lite för spretigt och flummigt för att det ska vara skönt att lyssna på.

Inte uträknade ännu

Artist: Monster Magnet Skiva: 4-way Diablo (Steamhammer/Border) Betyg: •••

Numera drogfrie Dave Wyndorfs överdos förra året var ingen överraskning av gigantiska mått. Monster Magnet döpte trots allt redan sin första demo till ”Forget about life I’m high on dope”. Men det krävs tydligen mer än en näve sömntabletter för att stoppa det här rock’n’roll-monstret. Tack och lov. Senast bandet gjorde en omistlig skiva var visserligen 1998, ”Powertrip”, men vitala ”4-way diablo” visar att gruppen inte är uträknad än.

Som karusell på Gröna Lund

Artist: E-type Skiva: Eurotopia (Lulubelle/Universal) Betyg:

Ambitionerna tycks vara större än någonsin, men i jämförelse med tidigare produktion torde ”Eurooutlet” ha varit en mer passande titel. Martin ”E-type” Eriksson överger nämligen inte sin hårt beprövade eurodansformel, men refrängerna var betydligt piggare förr. Låtarna är annars som  vanligt en motsvarighet till de snabba, snurriga och färgglatt blinkande karusellerna på Gröna Lund. En åktur kan vara en hisnande upplevelse, åk två gånger på raken och du spyr rakt ut.

Bjuder in till rytmer

Artist: Youssou N’Dour Skiva: Rokku mi rokka (Nonesuch/WEA) Betyg: •••

Den senegalesiske mbalax-kungen Youssou N’Dour är en av tidernas största afrikanska artister, men ute i världen är han fortfarande mest känd för ”7 seconds” från 1994. Här återförenas han med svenska duettpartnern Neneh Cherry i popflirten ”Wake up (It’s Africa calling”), vilket visar sig vara en dålig idé med inställsam bismak. Säg hellre ”Hello Africa”  och låt honom bjuda in till sin egen variationsrika och rytmiskt sprakande värld i stället för tvärtom. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro