ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Britney tillbaka igen – hyllas för nya skivan

Sara Stolt · 25 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skandalomsusade Britney Spears har under de senaste åren setts som en dalande stjärna. Men på onsdag släpps nya plattan – som redan är kritikerrosad.Britney Spears, 26, har varit på tapeten i tio år, men av olika anledningar. Popstjärnan, som snabbt blev en av världens mest storsäljande och respekterade artister, har avgudats för sin oskuldsfullhet och musik. När hennes framtoning började bli mer utmanande, var inte världspressen den som lade händerna på täcket – skandalrubrikerna tog form.

Vårdnadstvisten och ett eventuellt drogberoende är bara ett par exempel. Dessutom vittnade popstjärnans före detta livvakt Tony Barreto mot henne i kampen om barnen.– Hon har ett whiskyförråd hemma, men hon slutar inte ens dricka när barnen är där, sa han till News of The World.

När Britney tidigare under hösten uppträdde på MTV Music Awards i bara underkläder, startade en het debatt om huruvida hon var för tjock eller inte. Nyhetsbyrån AP skrev: ”Dessutom, kanske mest oförlåtligt med tanke på hennes en gång trimmade figur, verkade hon vara i pinsamt dålig form.”

Andra tar Britney Spears i försvar och menar att hon dels är normalviktig, dels att själva frågan är bisarr ur ett feministiskt perspektiv.Nu var det länge sedan hon och Kevin Federline hånglade  på Djurgården där de för första gången fotograferades som par, men inte alls länge sedan hon exploaterades utan trosor i pressen. Frågan är om hon återigen klarar av att klättra upp på karriärstegen.Men nya skivan har redan recenserats, och fått fin kritik. The Times ger ”Blackout” betyget fyra av fem och skriver: ”Låtarna på Britneys nya skiva uppfyller nästan alla krav på fantastisk pop.”

Britneys liv år för år

1993. Britney, 12, blir programledare i ”The Mickey Mouse Club” tillsammans med bland andra Justin Timberlake, JC Chasez och Christina Aguilera.

1998. Släpper supersuccésingeln ” … Baby one more time”. En ung Britney i knästrumpor och kort kjol är en fullträff.

1999. Debutplattan släpps, stannar på Billboardlistan i sex veckor och säljs i 25 miljoner exemplar. Hon blir den första kvinnliga artisten som har en debutsingel och ett album på Billboardlistans förstaplats samtidigt. Under året tar hon emot en rad hedrande musikpris.

2000. Även ”Oops! … I did it again” blir en försäljningssuccé med sina 24 miljoner sålda exemplar. Britney säljer fler album på en vecka än vad någon annan kvinnlig artist någonsin gjort.Britney och Justin Timberlake avslöjar att de har varit ett par sedan 1998. Populariteten är enorm och sångerskans konserter blir slutsålda.

2001. 20 miljoner kronor är stjärnans nya kontrakt med Pepsi värt. Britney släpper sitt tredje album, som säljs i 15 miljoner exemplar.

2002. Britney gör långfilmsdebut i ”Crossroads”. Filmen är en flopp enligt recensenterna och i samma veva tar det slut mellan Britney och Justin.Britney öppnar en restaurang i New York. Den blev ingen hit och stängdes året därpå.

2003. Britney uppträder på MTV Video Music Awards. Hon och Madonna kysser varandra på scen, något som trissas upp i tidningar världen över. En snillrik PR-kupp, sägs det ha varit.Det fjärde albumet, ”In the zone”, toppar Billboardlistan och säljs i tio miljoner exemplar.

2004. Britney gifter sig med sin barndomskamrat Jason Alexander. De var gifta i 55 timmar.Hon gifter sig senare med sin dansare Kevin Federline.Hon släpper också en greatest hits-skiva.

2005. Britney och Kevin får en egen tv-show och ett remixalbum släpps. Hon föder sin son Sean Preston och rykten om hennes dåliga färdigheter som mamma sprids.

2006. Britney avslöjar att ytterligare en bebis är på ingång.Sonen Jayden James föds. Mindre än två månader senare är det klart att hon och Kevin ska skilja sig. Vårdnadstvisten drar i gång.Britney ses allt oftare ute på krogen.

Drogmissbruk, konstant festande i flera dygn, en sexvideo på marknaden, burop under konserter, smitning från en krock, fortkörning och rehabilitering är exempel på vad hon sägs ha för sig. Trött på uppmärksamheten går hon till attack med ett paraply mot en fotograf och kör senare även över en paparazzifotografs fot.På MTV Music Awards uppträder hon med nya singeln ”Gimme more”. Världsmedierna spydde galla över henne.Den 1 oktober får Kevin tillfällig vårdnad om de två barnen.På onsdag släpper hon en av årets mest omtalade artister det nya albumet ”Blackout”.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Stolt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro