ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brittanys man om hennes sista dygn i livet: Då visste vi att tiden var inne”

Karolina Skoglund · 14 Jan 2015
Uppdaterad 14 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: The Meredith Vieira show

Brittany Maynard, 29, valde att avsluta sitt liv genom aktiv dödshjälp. Hennes historia delades med hela världen. Nu tar hennes man över hennes kamp om rätten till att få dö som man vill – och berättar om deras sista dygn tillsammans. 

Det har gått två och en halv månad sedan Brittany Maynard, 29, själv valde att avsluta sitt liv genom aktiv dödshjälp. Hennes historia och beslut var något som uppmärksammades över hela världen, och även i Metro

– Jag hoppas kunna dö fridfullt, sa hon i en Youtubevideo där hon berättar varför hon väljer att avsluta sitt liv genom aktiv dödshjälp.

För People berättar hennes man Dan Diaz om livet efter hennes bortgång.

– Jag har bra dagar och dåliga dagar. Men känslan av förlust är alltid där, särskilt på morgonen när jag först vaknar. Och på natten, när huset är tyst och jag är bara där med hundarna. Jag tänker på henne varje dag.

Diaz säger att han nu bryter sin tystnad för att uppfylla ett löfte som han gjorde till Maynard när hon fortfarande var vid liv: Att kämpa för att det ska bli lagligt med aktiv dödshjälp i hemlandet. Till att börja med i sin hemstat Kalifornien.

Redan på onsdagen gästade han en amerikanska talshowen The Meredith Vieira show, där han berättade om hennes sista dygn i livet: 

– Vi sov lite längre den morgonen. Vi gick upp ur sängen vid nio kanske, gick en promenad och sedan, när vi kom tillbaka till huset, visste vi att tiden var inne, säger han i showen. 

Även om han stöttade hennes beslut var det otroligt tufft att stå vid sidan av och se på. 

– Man vill inte släppa sin käresta, så klart. Men att föreslå att hon skulle lida för mig, det är det man måste kämpa mot. Hon var fången i sin egen kropp.

I showen passar han även på att reda ut ett stort missförstånd: Brittany Maynard var nämligen aldrig tveksam dagarna innan hon skulle dö, som det rapporterades i medier. 

– Hennes symtom var riktigt dåliga dagarna innan hon dog. De filmer folk fick se var flera veckor gamla. Hon ville visa dem att det är patientens val att välja när man ska dö men det var ingen bra timing på filmerna, eftersom folk missförstod. 

LÄS MER
Brittany Maynard, 29, skulle dö på lördag – nu är hon osäker
LÄS MER
Brittany, 29, valde att dö – somnade in i lördags
klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro