ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Britter trötta på grymma, vulgära amerikaner

Stockholm TT · 3 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

USA är inte längre en hoppets symbol för britterna, som förlorat förtroendet för att deras kusiner på andra sidan Atlanten kan leda världen, enligt mätningen som publicerades i The Daily Telegraph.

77 procent av dem som svarade höll inte med om påståendet att USA är en hoppets världssymbol.

Samtidigt som amerikanerna förbereder firandet av 230-årsdagen av självständigheten från den brittiska kronan, är det bara 12 procent av britterna som litar på att amerikaner ska uppträda förnuftigt på den globala scenen. Det är ungefär hälften av dem som hade förtroende för Vita Huset under Vietnamkrigets dagar 1975. Bush döms ut Hela 83 procent av de tillfrågade anser att USA struntar i vad resten av världen tycker.

Den amerikanske presidenten George W Bush står heller inte högt i kurs. Bara 1 procent tycker att han är en storartad ledare jämfört med 77 procent som dömer ut hans ledarskap som "ganska svagt" eller "fruktansvärt".

Mer än en två tredjedelar anser att Amerika är en imperialistisk nation som söker världsdominans. 81 procent av dem som hade en åsikt menar att Bush skenheligt försvarar demokrati som en täckmantel för amerikanska intressen.

USA:s politik i Irak skåpas också ut; endast 24 procent uppger att de känner att den amerikanska militärens agerande bidrar till att göra landet demokratiskt. Ifrågasätter omdömet En talesman för USA:s ambassad sade att undersökningens resultat motsägs av ambassadens egna mätningar. -Vi ifrågasätter omdömet hos någon som hävdar att världen skulle ha varit en bättre plats om Saddam fortfarande hade kunnat terrorisera sin egen nation och hota människor långt utanför Iraks gränser, sade den icke namngivne talesmannen till tidningen. Däremot medgav ambassadtjänstemannen att USA delvis får ta på sig skulden för att inte ha kommunicerat den extraordinära dynamik som finns i Amerika. -Men uppriktigt sagt, det gör ju ni, tillade han med (en ironisk) syftning på den brittiska pressen. Genom att svara på andra frågor beskrev en majoritet av britterna amerikaner som ointresserade av sina medmänniskor, uppdelade i samhällsklasser, översköljda av våldsbrott, vulgära, helt upptagna av pengar, ointresserade av resten av världen, okulturella, dominerade av storföretag och etniskt splittrade.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro