ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Britterna kan rösta om EU-medlemskap

TT · 23 Jan 2013
Uppdaterad 23 Jan 2013
Britter kan rösta om EU-medlemskap David Cameron

Britter kan rösta om EU-medlemskap David Cameron Foto: Scanpix


Någon gång efter 2015 ska britterna få välja att stanna i EU eller lämna unionen. Det är den plan premiärminister David Cameron presenterar i sitt tal på onsdagen, enligt utdrag som offentliggjordes i förväg.

klar

Artikellänk är kopierad

Beskedet kommer efter månader av spekulationer om hur långt Cameron är redo att gå för att tillmötesgå EU-skeptikerna inom det egna partiet. Camerons budskap är att Konservativa partiet inför nästa val, som väntas 2015, kommer att be väljarna om mandat att omförhandla villkoren för det brittiska medlemskapet, eftersom "britternas besvikelse över EU är större än någonsin".

"När vi har förhandlat fram ett nytt avtal kommer vi att ge det brittiska folket en omröstning, med ett mycket enkelt in-eller-ut-val, att stanna i EU med dessa nya villkor eller lämna helt och hållet", säger Cameron enligt utdragen.

Om det blir en klar seger för Konservativa partiet kommer en folkomröstning att hållas under första hälften av nästa valperiod, enligt premiärministern.

Linjetalet om EU har skjutits upp flera gånger, senast i fredags, då gisslandramat i Algeriet kom emellan. Cameron kommer att säga att han förstår otåligheten hos dem som vill se en folkomröstning omedelbart, men att tiden inte är mogen.

Cameron har pressats av EU-kritiker inom sitt eget parti, som länge varit splittrat i fråga om Europasamarbetet. Planen att låta folket avgöra om Storbritannien ska begära utträde kommer att reta upp övriga EU-länder och Camerons koalitionspartner, EU-vänliga Liberaldemokraterna.

Den kommer också att möta motstånd från många inom näringslivet och oppositionspartiet Labour, som varnat för att utsikten till en folkomröstning hotar att skapa osäkerhet och föra landet till ett "ekonomisk stup".

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro