ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Britterna rustar för nya kärnvapen

Erik Paulsson Rönnbäck · 29 Okt 2012
Uppdaterad 29 Okt 2012

Storbritannien tar nu ett steg närmare målet att byta ut kärnvapenubåtarna innan de måste skrotas. Men projektet kritiseras som förlegat och dyrt.

klar

Artikellänk är kopierad

Om 16 år ska de fyra brittiska kärnvapenubåtarna från 1994 göra sin sista resa innan de skrotas för gott. Men den brittiska försvarsministern Philip Hammond går nu vidare i planerna på att ersätta dem med nya ubåtar. Omkring 3,7 miljarder kronor ska skjutas till för att påbörja projektet, som sammanlagt kan kosta runt 214 miljarder kronor, skriver tidningen The Telegraph.

Men planerna får kritik av Liberaldemokraternas partiledare Nick Clegg, som ingår i Torypartiets samlingsregering.

– Vi spenderar miljarder och åter miljarder pund på ett kärnvapensystem som utformats med det enda strategiska syftet att platta till Moskva genom en knapptryckning. Jag tror att vissa personer förhastar sig, säger Nick Clegg till Telegraph, och påminde samtidigt om att det slutgiltiga beslutet om kärnvapenubåtarna inte kommer att tas förrän 2016.

Philip Hammond säger till tidningen att brittiska kärnvapen är den starkaste skyddsåtgärden, och att regeringens linje är tydlig:

– Regeringen har förbundit sig att behålla det, både nu och i framtiden, säger Philip Hammond. 

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro