ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brittisk lärarassistent avskedad efter slöjbråk

Stockholm TT · 24 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fallet med 24-åriga Aishah Azmi satte fart på integrationsdebatten i Storbritannien tidigare i år. Hon blev avstängd från undervisning på lågstadieskolan i Dewsbury i norra England för att hon inte ville ta av sig slöjan som täcker hennes ansikte.

I förra månaden avvisade en arbetsdomstol tre av hennes klagomål om diskriminering och trakasserier, men hon ansågs ändå ha blivit illa behandlad och därför tillerkändes hon en ersättning på 1 000 pund (13 339 kronor) för att hennes känslor hade sårats.

Men på fredagen meddelades det att skolledningen hade sammanträtt och beslutat säga upp Aishah Azmi. Trots att hon sagt sig villig att ta av slöjan inför barnen, förutsatt att inga manliga kolleger var närvarande.

Frågan om muslimers integrering i det brittiska samhället har varit högaktuell alltsedan självmordsbombningarna i Londons lokaltrafik i juli i fjol, då 52 resenärer i tunnelbanan och på en buss miste livet.

I oktober i år avslöjade förre utrikesministern Jack Straw att han brukar be muslimska kvinnor som besöker hans kontor hemma i valkretsen att ta av sina ansiktstäckande slöjor.

Sedan sade premiärminister Tony Blair att slöjan är en "särskiljande markering".

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro