ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brittiska stjärnan James Arthur om nerverna och kampen mot psykisk ohälsa

Metro · 18 Dec 2017
Uppdaterad 18 Dec 2017
James Arthur.

James Arthur. Foto: AP/TT


Den före detta X factor”-vinnaren James Arthur gjorde succé ifjol med singeln ”Say you won’t let go”. I dagarna släppte han nya singeln ”Naked”. Nu berättar i en exklusiv intervju om sin kamp mot psykisk ohälsa och vad han tänker ge sin chef Simon Cowell i julklapp.

klar

Artikellänk är kopierad

Du turnerade i USA med One Republic i somras. Vad lärde du dig av det?

– Det som var så bra med den turnén var utmaningen med att få nya fans. Jag tror att jag har höjt min nivå på den här turnén. Jag lärde mig en hel del nytt om mig själv som artist. Jag lärde mig hur viktigt det är att anstränga sig till hundra procent i varje show, hur många personer det än är i publiken.

Kommer det ett nytt album nästa år?

– Jag jobbar med ett nytt album. Jag vet inte. Det är klart när det är klart.

Vad har du för ritualer innan du kliver på scenen?

– När det gäller rösten har jag alltid en halstablett med honung och citron redo. Vi brukar lyssna mycket på r’n’b från 90-talet, det brukar vara temat. D’Angelo eller något som får alla att känna sig redo, bli på gott humör och komma i rätt stämning.

Vad unnar du dig efter showen?

– En öl, ett glas whiskey eller ett glas rött vin. Det är så märkligt efter showen, det blir som att luften går ur eftersom det är sådan klimax att stå på scenen.

– Vad vill du uppnå med din nya, stora turné?– Fokus ligger alltid på musiken. Jag kommer att ha ett åtta man starkt band och allt kommer att handla om ljudet. Jag vill att folk verkligen ska känna musiken. Jag vill gärna ha lite från min hemstad och lite av mina rötter som visuella delar, spelautomater och arkadspel på scenen. Saker som visar var jag kommer ifrån och som jag gillar.

Har du fortfarande problem med nerverna innan du går på scenen?

– Ja, hela tiden. Men inte på samma sätt som förut. Då var det riktigt illa, jag var nästan ett nervvrak. Så är det inte längre.

Du har varit väldigt uppriktig i din nya bok (”Back to the boy”). Hur känns reaktionerna på de utdrag som har publicerats?

– Det där med Rita, ja… (Ora, reds anm) Det känns lite trist för det är kanske en eller två sidor i en hel bok. Jag vill inte att det är det folk fokuserar på i den här boken. I boken pratar den person jag var för tre, fyra år sedan. Jag går tillbaka till min barndom och är väldigt ärlig. För att lära känna mig – och för att jag ska kunna lära känna andra som har kämpat med psykisk ohälsa – måste man lära känna pojken. Jag var en vilsen liten pojke fram till för några år sedan, när jag bestämde mig för att ta itu med mina problem och mitt beroende och bli en man. Jag vill att det ska vara en bok som hjälper människor.

Varför tror du fler har det tufft i dag eller kanske är mer öppna om det?

– Är det fler unga som har det tufft? Jag vet inte. Det hjälper mycket om kändisar pratar om det – Zayn, Demi Lovato och Selena Gomez. Alla dessa superstjärnor kommer ut och säger: ”Jag har det tufft. Jag är bara någon som går igenom en del saker.” Det är bra. Det är bra att prata om det.

Julen närmar sig. Kan du ta ledigt?

– Jag vet inte. Jag vill gärna tillbaka till studion. Förhoppningsvis blir december en månad då jag gör mycket musik.

Du måste väl ända kunna vara ledig på juldagen?

– Kanske. Jag ska definitivt träffa min familj i jul. Jag är uppe i norr och chillar med pappa, mamma och min syster. Helt klart.

LÄS: ”Lista: Här är 21 musikdokumentärer att se”

Tänker du köpa någon julklapp till Simon Cowell och i så fall vad?

– Jag har inte tänkt på vad jag skulle köpa till Simon. Varje gång jag har träffat honom har han haft en öl i handen så jag kanske köper några olika ölsorter till honom. Kanske en ölsort från Taiwan eller något annat exotiskt.Brukar Simon ge julklappar?

– Ja. Han gav mig cirka 14 flaskor champagne. Jag drack inte upp alla själv.

Alla som ingår i Simons nätverk brukar bli inbjudna till Barbados. Är det där du kommer att vara över nyår?

– Det hoppas jag verkligen! Om jag blir inbjuden till Barbados vill jag gärna åka.

Av: Tiffany Hart / The Interview People. Översättning: Charlotte Arwedsson

pil
Fakta: James Arthur

Ålder: 29 år gammal, född 2 mars 1988 i England.

Gör: Artist som vann brittiska ”X factor” år 2012 och har släppt flera framgångsrika singlar sedan dess, däribland hitten ”Say you won’t let go”.

Aktuell: Med nya singeln ”Naked” skriven av bland andra Max Martin. Befinner sig just nu på en stor UK-turné. Har också släppt en självbiografi, ”Back to the boy”.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro