ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bröderna och Arta

Jerome Vermelin · 23 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Bröderna Dardenne visste direkt att Arta Dobroshi var deras Lorna. Här vid årets Cannesfestival.

Bröderna Dardenne visste direkt att Arta Dobroshi var deras Lorna. Här vid årets Cannesfestival. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Arta Dobroshi stod för årets genombrott på Cannes filmfestival. Bröderna Dardenne hittade sin hjältinna i Kosovo. Där börjar också historien om Lorna, en kvinna som gör allt för ett nytt medborgarskap i deras nya film om flyk­tingpolitik.Bröderna Dardenne tilldelades årets Luxpris för filmen ”Lornas tystnad”.

De  fick även ma­nus­priset på årets Cannesfestival där de berättar för Metro om hur de hittade okända skådespelartalangen Arta Dobroshi.– Hon var den rätta! I vanliga fall tvekar vi länge mellan två eller tre skådespelerskor. Men inte i det här fallet. Det var Arta, Arta ... och Arta!, säger Jean-Pierre Dardenne.

Lorna går i sin dröm om ett drägligare liv i ett EU-land så långt att hon gifter sig med en belgisk drogmissbrukare. Rollfiguren är inspirerad av verkligheten. – För några år sedan mötte vi en ung socialarbetare vars drogberoende bror varit nära att bli in­blandad i en härva med sken­äktenskap i den albanska maffian.

Men hon lyckades sätta stopp för det i tid, hon kände till andra som gjort samma sak och blivit mördade. Den här historien etsade sig fast i våra minnen, säger Jean-Pierre Dardenne.

klar

Artikellänk är kopierad

Jerome Vermelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro