ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bröderna ska ha sålt droger via nätet – misstänks ha orsakat flera dödsfall

Johan Wikén, Karl Enn Henricsson · 22 Feb 2018
Uppdaterad 22 Feb 2018
De två bröderna nekar till brott.

De två bröderna nekar till brott. Foto: Montage/IBL


Via en sajt ska bröderna ha sålt fentanylpreparat till människor runt om i Sverige. Något som misstänks ha orsakat flera dödsfall. Nästa vecka väntas åtal väckas i den omfattande fentanylhärvan som beskrivs som unik” av advokat Thomas Bodström.

klar

Artikellänk är kopierad

Det narkotikaklassade preparatet fentanyl, och olika varianter av det, ligger bakom hundratals dödsfall i Sverige de senaste åren. De livsfarliga preparaten beställs ofta via olika sajter.

Nu kopplar polisen en rad dödsfall till preparat som har sålts via en svensk sajt. I över ett år har utredningen pågått mot två män från Stockholmsområdet som misstänks vara huvudmän i härvan.

Åtal kommer att väckas på tisdag nästa vecka om inget oförutsett inträffar, enligt åklagare Tomas Malmenby.

– Det handlar om försäljning av fentanylanaloger via nätet i huvudsak och dödsfall med anledning av det. Misstanken gäller grovt vållande till annans död, säger han.

Hur många har avlidit?

– Det handlar om flera dödsfall.

Mer konkret än så vill varken åklagaren eller polisen vara. Men enligt uppgifter till Metro ska det handla om sju-åtta dödsfall som männen misstänks ha vållat genom försäljningen. Det är dock oklart hur många fall åklagaren kommer att ta upp i åtalet.

Advokat Thomas Bodström företräder flera av offrens anhöriga.

– Det är en unik rättegång och det kommer få stora konsekvenser om det blir fällande dom, vilket jag tror det finns goda chanser till. Den ger inte bara ett ansvar för den illegala handeln utan också för att orsaka unga människors död, säger han.

Den aktuella sajten har funnits i flera år. För besökaren har det bara varit att knappa in adressen, välja mellan de olika preparaten och klicka på ”köp”. Några dagar senare har varorna varit framme hos köparen.

Handeln har kunnat bedrivas relativt öppet eftersom de hela tiden har tagit in nya preparat som inte har hunnit narkotikaklassas. Ett välkänt problem för polisen.

– Vi har sett att när en drog är under utredning och ska klassas som narkotika så försvinner den från den öppna webben. Näthandlarna är mycket väl uppdaterade och medvetna och följer utvecklingen med lagstiftningen, säger Stewe Alm på underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning, NOA.

De misstänkta bröderna, som är i 20-årsåldern och i 30-årsåldern, har kopplingar till ett bolag som bedriver handel över nätet. Ett bolag som har omsatt många miljoner de senaste åren.

Förutom grovt vållande till annans död misstänks bröderna även för grovt narkotikabrott. Båda männen nekar till brott.

– Det är ett ovanligt och komplicerat ärende, säger advokat Ola Salomonsson som är försvarare åt den äldre av bröderna.

pil
Dödsfall av fentanyl eller fentanylanaloger

2017: 1182016: 1392015: 922014: 622013: 29

Statistiken visar antalet obduktionsärenden där fentanyl eller fentanylanaloger ensamt eller i kombination med andra substanser har bedömts som dödsorsak. För 2017 finns endast statistik fram till november.

Källa: Källa: Rättsmecicinalverket

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro