ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bröllopsklockorna ringer mest augustis första helg

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Många skulle gissa på pingst eller midsommarafton men faktum är att de flesta svenskar säger ja till varandra i augusti, som var den vigseltätaste månaden 2005, enligt uppgifter från Statistiska centralbyrån. -I juli brukar de flesta vara bortresta, så det passar bättre i början av augusti när det fortfarande är högsommar och de flesta är tillbaka från semestern, säger bröllopskonsult Mia Delin till TT. Lördag i topp Lördagen dominerar som dagen då flest par slår till. Först på 13 plats av de vanligaste bröllopsdagarna kommer en annan dag - midsommarafton, som ju är en fredag.

De senaste åren har allt fler par valt att gifta sig, men färre väljer att lova evig trohet inför Gud. Ungefär varannan vigsel är kyrklig, i jämförelse med 1970 då över 79 procent att bröllopen förrättades av en präst. -Vi märker att folk vill gifta sig nu för tiden. Vi ser också att fler och fler gifter sig borgerligt och vill ha mer personliga vigslar, ute i naturen till exempel. Dessutom väljer många att göra en helg av bröllopet och vara på en plats där alla kan sova över, säger Mia Delin. Stora pengar Hon berättar att många är villiga att spendera stora pengar för att få det perfekta bröllopet. Ett mindre bröllop brukar kosta runt 60 000 kronor men det vanligaste priset i dag är runt 200 000 kronor.

De par som vill gifta sig nästa sommar gör bäst i att börja planera redan nu, enligt Mia Delin. Annars kan det vara svårt att få tag på bra bröllopslokaler. Hon vill också påpeka att paret inte ska låta sig styras för mycket av entusiastiska närstående. -Det viktigaste är att paret känner att det är deras dag, som de trivs med själva.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro