ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brommaelever: Vi betalade för studentbalen själva”

Emmelie Wallroth · 28 Jan 2015
Uppdaterad 28 Jan 2015
Bromma gymnasium.

Bromma gymnasium. Foto: TT/Skärmdump


Nu berättar eleverna vid Bromma gymnasium att de under flera år betalat studentbalerna ur egen ficka, trots tidigare uppgifter.

klar

Artikellänk är kopierad

I går rapporterade Metro och flera andra medier om studentbalerna för avgångseleverna vid Bromma gymnasium i Stockholm.

I artikeln står det att eleverna de senaste fem åren ätit och druckit alkohol vid Operakällarens festlokal Operaterrassen – och att en stor del av kalaset har betalats av skolan, en summa på sammanlagt 650 000 kronor.

Skolans rektor sa till tidningen Mitt i att det var en ”tradition” och att han inte visste varför det skett.

Efter publiceringen hörde flera elever, både tidigare och nuvarande, av sig till Metro och uppgav att det inte stämde. Och efter att Metro försökt reda ut händelserna framkommer nu nya uppgifter.

– År 2014 betalade eleverna hundra procent av sina kostnader själva, säger Hans Kristian Widberg, gymnasiechef för Bromma gymnasium, till Metro.

De elever som beställde maten med vinpaketet ska ha betalat 795 kronor och de som beställde utan vinpaketet betalade 595 kronor.

– I och med att skolan av någon outgrundlig anledning stod för beställningen, vilket skolan inte ska göra längre, så betalade skolan när räkningen kom. Men sedan betalade elevrådet in pengarna till skolan. Dock ett halvår senare, men det var för att de skulle samla in pengarna från eleverna.

Men exakt hur det har sett ut tidigare år kan däremot inte gymnasiechefen svara på.

– Det har väl varit allt mellan noll till åttio procent som eleverna betalat tidigare. Jag kan bara titta i bokföringen, och det finns namn och beställare på kvittona, säger Hans Kristian Widberg.

Flera av dem som finns med på kvittona, det vill säga tidigare rektorer, jobbar inte längre på skolan.

– Men jag vet historiskt sett att skolan gått in med en viss summa.

Så vissa år kan skolan ha stått för hela kostnaden?

– Det kan vara så. Och det är självklart inte okej. Man ska inte använda skattepengar till studentbaler. Så är det självklart. Och det var därför vi satte ner foten förra året, säger Hans Kristian Widberg.

Han säger att han tror att det har pågått sedan år 1987 ”i olika former” och skolan vissa år ”kan ha använt stipendiepengar”.

– Någonstans har det startat och sedan har det bara blivit en tradition. Och det är inte okej. Traditioner kan man behålla, om studenterna vill behålla sin bal, men skolan ska inte vara inblandad.

Enligt Marcus Malmfors, ordförande för skolans elevkår, betalade eleverna för studentbalen även år 2013.

– Eleverna har betalat mellan 595 och 795 kronor dessa år, beroende på om de velat ha dryckespaket eller inte. Så att skolan skulle ha betalat för alkohol är i alla fall helt fel, säger han.   

Elever som ringt till Metro hävdar även att de 2012 i alla fall ska ha betalat ”ett par hundralappar”. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro