ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bromodellen förbjuden på flera håll i USA

TT · 2 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Professor dömer ut kollapsad bro

klar

Artikellänk är kopierad

BROKATASTROFEN. Den brotyp som rasade i Minneapolis är känd för att vara instabil. Och fler olyckor kan mycket väl inträffa.Det säger Håkan Sundquist, professor i brobyggnad, till TT.

– Den aktuella bron är av en modell som är byggd på prefabricerade pelare som vägbanan vilar direkt mot. Den modellen är känd för att vara instabil när den utsätts för onaturliga påfrestningar och därför är den förbjuden på flera håll i USA där det är risk för jordbävningar, säger Håkan Sundquist, som arbetar på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Han kan inte uttala sig om den exakta orsaken till att bron kollapsade men säger att forsande vatten kan ha underminerat pelarna som i sin tur kan ha fått vägbanan att rasa.– Det kan också vara så att det pågående vägbygget orsakade sprickor i bron som ledde till kollapsen, säger Sundquist. Dåligt underhållOlycksmodellen är relativt vanlig i USA och enligt Håkan Sundquist är det fullt möjligt att liknande olyckor inträffar i framtiden.– Dessutom är det så att amerikanarna har en eftersläpning på sitt underhåll av broarna. De borde sköta sitt underhåll bättre, säger han. I Sverige finns det bara ett fåtal broar av den typ som rasade i Minneapolis men det finns vissa skillnader i konstruktionen som gör de svenska varianterna säkrare. Men även om Sverige har mycket välbyggda broar i ett internationellt perspektiv så har det inträffat flera allvarliga olyckor även här. Och trots att broarna inspekteras varje år har flera fått stängas akut på grund bristande säkerhet.– Det finns runt 30 000 broar i Sverige så det gäller att man håller ordentlig koll på dem, säger Håkan Sundquist. Är underhållet av de svenska broarna tillfredsställande?– Det där är en mycket känslig fråga, men jag kan väl säga att man absolut inte får tumma på underhållet av den befintliga infrastrukturen när man satsar på nya dyra projekt. Finns det något som tyder på att det är så?– Det finns vissa signaler som pekar på det, ja.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro