ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brott, sex och försvinnanden – här är trådarna som engagerar mest på flashback

Joel Linde · 4 Jul 2015
Uppdaterad 4 Jul 2015

Vissa ämnen tycks aldrig bli färdigdiskuterade, åtminstone att döma av hur många som läser och kommenterar dem på internetforumet flashback.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverker Sikström är professor i psykologi vid Lunds universitet.
Sverker Sikström är professor i psykologi vid Lunds universitet.Foto: Privat, skärmdump/flashback

Internetforumet Flashback har nära en miljon medlemmar och över 50 miljoner inlägg. Den överlägset största kategorin är Aktuella brott och kriminalfall, där diskussioner kring brott, ofta mord och mystiska försvinnanden, lever sina egna liv.

Mordet på Olof Palme skedde 1986, men diskussionerna kring omständigheterna lever än i dag. En tråd på ämnet startades år 2000 fick sitt senaste inlägg, nummer 66 379, på fredagen, och totalt har tråden visats över 6,3 miljoner gånger.

Men varför är vi så omåttligt intresserade av att diskutera dessa händelser? Det kan väl omöjligt vara flera tusen personer som faktiskt har relevant information som faktiskt kan bidra till att lösa de olösta fallen?

– Det är klart att finns så mycket filmer och böcker och så vidare som handlar om detektivhistorier som gör att det är lätt att identifiera sig med dem, och på det sättet är det lätt att själv ta den rollen och börja leta. Jag kan tänka mig att det kan vara ett skäl, säger Sverker Sikström, Professor i psykologi vid Lunds Universitet.

Trädet ska växa till minne av Lisa Holm

När det handlar om liv eller död och kampen om överlevnad blir allt annat sekundärt, menar Sverker Sikström. Och i denna strävan efter att lösa, eller bara diskutera, de olösta brotten är det inte ovanligt att sanningen förvrängs till förmån för en tilltalande historia.

– Det kan ju börja gå åt vandringssägenhållet. En story som har ett starkt överlevnadsvärde i att återberättas behöver inte nödvändigtvis vara sann. Det kan vara något som från början berättades på skämt, men så kan det bli en etablerad sanning för att det är en spännande historia, säger Sverker Sikström.

Och vissa mord skapar mer uppståndelse än andra, till exempel mordet på Lisa Holm som försvann den 7 juni i år som har blivit den överlägset största, aktiva, tråden på flashback. Den  har visats nästan 25 miljoner gånger och samlat på sig nära 45 000 svar.

– Det sker ju mord hela tiden i Sverige, men just det blev så mycket större. Jag tror delvis att det beror på att det är en ung, vacker, kvinna, som gör att fallet får större uppmärksamhet. Med alla som sökte efter henne och så vidare. Det är ju skillnad om en gammal man blir mördad mot en ung kvinna.

Inspektören: De värsta missarna jag varit med om under uppkörning

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro