ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brotten värst i Stockholm

Leif Johansson · 4 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Den 25 april i år rånades tre butiker i Stockholms city inom loppet av några timmar. Här grips en misstänkt man. 

Den 25 april i år rånades tre butiker i Stockholms city inom loppet av några timmar. Här grips en misstänkt man.  Foto: Lotta Imberg


Brå: Mycket mer attraktivt att stjäla mitt i city

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Brå föredrar villainbrottstjuvar Danderyd – ett av Stockholms mest exklusiva bostadsområden.
Enligt Brå föredrar villainbrottstjuvar Danderyd – ett av Stockholms mest exklusiva bostadsområden.Foto: Urban Brådhe

Stockholms län har landets värsta kriminalitet. Men olika typer av brott är vanliga i olika delar av länet. Skadegörelse och klotter är till exempel vanligast i Huddinge, villainbrottstjuvar föredrar Danderyd och sexualbrottslingar härjar i Botkyrka. Uppgifterna kommer från Brottsförebyggande rådets (Brå) databas över samtliga polisanmälda brott under 2005. De grövsta brotten, som misshandel och rån, är vanligast i city och i Norrmalms polisdistrikt, som är landets värsta och mest brottsbelastade. Men räknat per invånare är många andra typer av brott också vanliga ute i förortskommunerna. Av olika anledningar är till exempel de polisanmälda bilstölderna flest i Södertälje kommun, med 8,31 anmälda bilstölder per 1 000 invånare och år. Kontorsinbrott är vanligast i Solna, med 3,48 anmälningar per 1 000 invånare och år, och mordbrand vanligast i Vaxholm, med 0,6 fall per 1 000 invånare och år.INBJUDER TILL KRIMINALITETDet finns flera olika orsaker till skillnaderna i brottslighet mellan olika kommuner. City inbjuder till exempel till ett helt annat slags kriminalitet än en glest bebyggd förort.– Ta exempelvis stöldbrott. Det finns mycket fler attraktiva och lättillgängliga objekt att stjäla i city. En halvmotiverad gärningsman som är ute och promenerar i city erbjuds så klart helt andra möjligheter än en som går i skogen, säger Erik Grevholm, forsknings- och utvecklingschef på Brå.Mängden polisanmälda våldsbrott mellan män är nästan helt och hållet beroende på hur många krogar ett område har och på tillgången till alkohol."KRÄVS EN VISS ARENA"– Våldsbrott uppstår plötsligt. Pang, så smäller det. Det krävs oftast en viss typ av arena för sådan brottslighet, och den erbjuds i storstadens krogmiljö, säger Erik Grevholm.Han påpekar samtidigt att statistiken ibland kan vara missvisande. Den stora mängden anmälningar om klotter i Huddinge kan till exempel bero på att det  anmäls oftare i den kommunen och inte på att det sker oftare där än någon annanstans.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro