ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brottslingar skyldiga sina offer 2 miljarder

Johan Darin · 18 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SKADESTÅND. Gärningsmän betalar inte sina offer. Mer än 2,2 miljarder i skadeståndskrav ligger i dag hos kronofogden. Att 45 000 dömda har en genomssnittskuld på 50 000 kronor var till sina offer vittnar om ett system med klara brister. Lise-Lotte Tiberg bedriver just nu ett forskningsprojekt om skadestånd och brottsoffer vid kriminologiska institutionen på Stockholms universitet. – I min forskning har jag tittat på 160 fall där gärningsmannen blivit dömd till skadestånd. Jag vågar säga att i så gott som inget av fallen har gärningsmannen någon inkomst, säger hon.

I många fall är offret och gärningsmannen bekanta och offret vet att gärningsmannen inte har möjlighet att betala. Offret får då begära en utredning av kronofogdemyndigheten. När kronofogden konstaterat att gärningsmannen inte kan betala får offret vända sig till Brottsoffermyndigheten. I år har Brottsoffermyndigheten betalat ut cirka 100 miljoner kronor till brottsdrabbade, pengar som finansieras av skattebetalarna.

Anne-Louise Grehn är ansvarig för indrivning på Brottsoffermyndigheten. – När ärendet kommer till oss från kronofogden tar vi över fordran. Vi försöker driva in pengar från gärningsmännen och får in lite pengar, men det är högst osäkra fordringar.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Darin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro