ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brottsoffer hotas ofta till tystnad

Evelina Olsson · 14 Nov 2012
Uppdaterad 14 Nov 2012
Ungdomar i åldrarna 15–24 år är kraftigt överrepresenterade inom brottsstatistiken. Enligt forskare och polis är det dock sällan som hoten blir till allvar. Det blir  allt vanligare att unga brottsoffer hotas för att inte polisanmäla dem som utsatt dem för brottet.  

Ungdomar i åldrarna 15–24 år är kraftigt överrepresenterade inom brottsstatistiken. Enligt forskare och polis är det dock sällan som hoten blir till allvar. Det blir  allt vanligare att unga brottsoffer hotas för att inte polisanmäla dem som utsatt dem för brottet.   Foto: Gustav Hugosson


Vi skjuter dig om du går till polisen”. Liknande hot får brottsoffer allt oftare höra. Och det är vanligast i åldrarna 15–24 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Under 2011 polisanmäldes rekordmånga fall av övergrepp i rättsak. 

Personer i åldrarna 15–24 är överrepresenterade som misstänkta gärningspersoner och står för drygt hälften av de anmälda brotten, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Hoten har blivit en form av tillvägagångssätt, man hotar alltid sina offer, säger Glenn Sjögren, chef för Malmöpolisens ungdomssektion.

Enligt Brå är det huvudsakligen tre grupper som förekommer i kategorin övergrepp i rättssak: ungdomsbrott, relationsbrott och ärenden som rör den organiserade brottsligheten.

– När det gäller ungdomar så ser vi att de ofta uttalar hoten för att visa sig tuffa framför sina kompisar och bygga skrämselkapital, säger Johanna Skinnari, utredare på Brå.

Hoten, i synnerhet de som uttalas av ungdomar, blir sällan verklighet, menar både polis och forskare. 

Situationen ser däremot annorlunda ut för målsägande inom relationsvåld och den organiserade brottsligheten.

– Inom relationsvåldet handlar hoten väldigt lite om att påverka rättsprocessen, här handlar det istället om att bevara kontakten och kontrollen över sina offer. Det handlar också ofta om mer subtila hot, säger Johanna Skinnari.

Enligt forskarna och polisen upphör hoten i det flesta fall när rättsprocessen avslutats.

– Ungdomar glömmer ganska snabbt och går vidare. Däremot ser det annorlunda ut för de från kriminella kretsar och relationsfallen. Man kan säga så här, ju mer personliga brott, ju hetare känslor och kränkningar i botten, desto större är risken att hoten fortsätter även efter rättegången, säger Johanna Skinnari.

Offret blev hotat igen i rättssalen

När offret fick ögonkontakt med gärningsmannens i rättssalen drog denne två fingrar över halsen, mitt framför ögonen på vakter och nämndemän. 

Nu döms den 27-årige skåningen vid Helsingborgs tingsrätt till en månads fängelse för övergrepp i rättssak.

Det var under rättegången där den 27-årige mannen senare dömdes för olaga frihetsberövande, försök till utpressning och övergrepp i rättssak, som det nya hotet framfördes.

Den dömde nekar till brott och hävdar att han lider av klåda.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro