ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brottssyndikat bakom matfusk

TT · 4 Maj 2014
Uppdaterad 4 Maj 2014

Brottssyndikat har blivit allt skickligare på att använda ny teknik för att genomföra livsmedelsbedrägerier, enligt experter.

klar

Artikellänk är kopierad

Jungfruolja är den produkt som är mest i riskzonen för att utsättas för bedrägeri.
Jungfruolja är den produkt som är mest i riskzonen för att utsättas för bedrägeri.Foto: Claudio Bresciani/TT

Låga straff och obefintlig tillsyn är förklaringar till att den organiserade brottsligheten tagit sig in på sektorer som mat och dryck där det finns stora förtjänster att göra genom att sälja undermåliga produkter som prima varor.

Enligt EU-kommittén för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet är jungfruolja den produkt som är mest i riskzonen för att utsättas för bedrägeri, i synnerhet från italienska brottssyndikat. Men även fisk, mjölk, honung och saffran är av intresse för den organiserade brottsligheten.

Kommittén varnar för att det finns signaler om att bedrägerierna ökar på grund av strukturella svagheter i livsmedelskedjan. I ett utkast till rapport framgår att de senaste fallen rör produkter där viktiga

ingredienser ersatts med billigare alternativ, felaktigt märkta djurarter i köttprodukter, felmärkt vikt och livsmedel som säljs som ekologiska utan att vara det, skriver The Guardian.

Fusket gäller också odlad fisk, felaktigt ursprung, förfalskningar och försäljning av varor som passerat bäst-före-datum.

– När det gäller kriminell verksamhet tenderar den att bli genial. När något upptäckts går de vidare till en annan produkt, säger Hilary Ross, advokat specialiserad på säkerhetsfrågor kring livsmedel.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro