ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bruncher för alla smaker i Stockholm

Jonas Cramby · 30 Nov 2015
Uppdaterad 30 Nov 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Mr Frenchs skaldjursbrunch, Tullhus 2 i Gamla stan

3 av 5

Att äta brunch är inte bara ett socialt accepterad sätt att ta en återställare. Onyttig frukostmat är också oerhört dekadent och lyxigt för oss grötätande nordbor och det ger oss också chansen att samtidigt få vara lata och känna oss effektiva eftersom man ju trots allt slår ihop två måltider i en.

Det internationella brunchandet har också gett världsgastronomin ett flertal ikoniska rätter. Bakfulla, baconsugna New Yorkare gav oss till exempel Eggs benedict och segstartade Israeler ägg- och tomaträtten Shakshuka. Från Texas kommer den geniala uppfinningen breakfast tacos, från South Carolina Shrimps and grits och det är de brittiska öarna som skänkt världen The full English breakfast, en frukosträtt som korrekt utförd ger en årsförbrukning av delikata, cancerogena charkisämnen.

I Stockholm, däremot, så har brunch av någon anledning alldeles för ofta blivit lika med bufféer där man kan äta så mycket varmhållna pannkakor,ihoptrasslad bacon och seg hallonpannacotta i ett plastglas som man vill. Men där de flesta brunchbufféer inte är mycket mer än glorifierade hotellfrukostar så har Mr French i Gamla Stan valt att gå en annan väg.

De serverar visserligen buffé, men istället för socker, fett och stärkelse satsar de på salt, zinc och Omega 3. De serverar nämligen en skaldjursbuffé som tillsammans med ett glas champagne eller en Bloody Maria visar sig vara precis vad man är sugen på dagen efter kvällen innan. Och det är förvånansvärt fräscht: Ostronen är nyöppnade, krabban nyknäckt och räkorna saftiga och goda. Resten av buffén består visserligen av ett par oinspirerade sallader, några halvhjärtade potatisrätter och lite grillat kött, som kanske är värda ditt magutrymme när de är alldeles nygjorda men som snabbt ådrar sig varmhållningens alla symptom.

Nej, jag koncentrerar mig på skaldjuren och återställarna och efter femton ostron, sex egenpillade räkmackor med majjo och en hel krabba känns inte ens de där 365 kronorna för att äta en sen frukost inte ens särskilt hutlösa längre. Eller så är det bara Bloody Mariorna som talar? I vilket fall, nu ska jag hem och lägga mig igen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro