ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brunt fett kan bota fetma och diabetes

Johan Nylander · 22 Apr 2013
Uppdaterad 22 Apr 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Genombrott. Brunt fett kan hjälpa miljontals personer som lider av fetma och diabetes, enligt nya forskningsrön.

Göteborgs-Posten skriver att celler i brunt fett är supereffekt på att förbruka kalorier och avge värme. På så sätt har de möjlighet att avvärja fetma och typ-2-diabetes.

– Tidigare studier har visat att människans bruna fett inte alls är lika kraftfullt som djurens. Men våra nya rön slår fast att det finns två olika typer av mänsklig brun fettvävnad, säger Sven Enerbäck, professor i medicinsk genetik vid Göteborgs universitet, till Göteborgs-Posten och beskriver fynden som ett genombrott.

Forskarna ska nu börja testa hur det effektiva brunfettet kan aktiveras hos människan. Intresset från läkemedelsindustrin beskrivs som stort.

– Helt nya möjligheter öppnas för att utveckla terapier mot fetma och sjukdomar som hör samman med övervikt, som exempelvis diabetes.

Till skillnad mot vitt fett, som lägger sig som bildäck kring midjan, håller det bruna fettet uppe kroppstemperaturen. Det är vanligt bland djur som går i dvala eller nyfödda barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro