ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Brutala guldrån sprider oro i branschen

TT · 23 Jul 2013
Uppdaterad 23 Jul 2013

Det brutala rånet då en 73-årig guldhandlare överfölls och sköts till döds i sitt hem har gjort Sveriges guldsmeder oroliga. En 25-årig man har nu dömts för dådet.

klar

Artikellänk är kopierad

En guldsmed rånades på Kungsgatan tidigt i våras.
En guldsmed rånades på Kungsgatan tidigt i våras.Foto: Scanpix
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.Foto: Pressbild/Svensk Handel

– Det finns en oro och funderingar på om det är värt att fortsätta, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Dödsskjutningen har satt spår i en bransch där många redan är rädda.

Rånen mot guldsmedsbutiker har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2004 och 2012 skedde en femdubbling. Flera guldsmeder har valt att lägga ner, enligt Geijer.

– Vi har de som vittnar om oro för att inte kunna rekrytera och för att de inte ska kunna sälja sin verksamhet, säger han.

Det var i våras som tre personer tog sig in och överföll den 73-årige guldhandlaren och hans fru i deras bostad på Reimersholme i Stockholm. En 25-årig man som på tisdagen dömdes till tolv års fängelse, bland annat för dråp, höll det äldre paret fångna medan kumpanerna länsade mannens butik.

Under tiden lyckades 73-åringen få tag på en kniv och attackerade den beväpnade 25-åringen, som då sköt den äldre mannen i bröstet.

Mannen erkände att han skjutit guldhandlaren men hävdade att det var i självförsvar. Det avfärdades av åklagaren som tyckte att han försatt guldhandlaren i en nödvärnssituation. Domstolen gick dock snarare på den dömdes linje. Guldhandlaren använde mer våld än situationen tillät, enligt rätten, och 25-åringen hade därför rätt att försvara sig.

Men även han använde för mycket våld och kunde därför dömas för dödsskjutningen. Guldhandlarens knivattack var dock en förmildrande omständighet och 25-åringen dömdes till dråp i stället för mord.

Även en 23-åring var åtalad för inblandning i rånet, men friades.

– Mycket talar för att jag kommer att överklaga det här, säger kammaråklagare Fredrik Karlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro