ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Bruten tumme väcker ilska – kinesiska myndigheter kräver hårt straff

Malin Jansson · 19 Feb 2018
Uppdaterad 19 Feb 2018
Terrakottakrigarna hittades på 1970-talet och består av runt 8 000 lermodeller. Fyndet gjordes nära graven till Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi, som avled 210 år före vår tideräkning.

Terrakottakrigarna hittades på 1970-talet och består av runt 8 000 lermodeller. Fyndet gjordes nära graven till Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi, som avled 210 år före vår tideräkning. Foto: Getty images


En 24-årig man i USA tog sig in på en utställning och tänkte ta en selfie med sin smartphone – men råkade bryta tummen på den 2 000 år gamla statyn.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i samband med en julfest  på ett museum i Philadelphia i USA i december som en 24-årig man fick nys på en olåst dörr och därmed tillträde till utställningen av de kinesiska Terrakottakrigarna. Något som rapporterats om i amerikansk och kinesisk media, skriver The Guardian.

Han ska då ha velat ta en selfie på en av krigarna med sin smartphone men råkat bryta tummen på statyn – något som nu fått stora konsekvenser.

De omkring 2 000 år gamla statyerna om totalt 10 terrakottakrigare var utlånade för en tillfällig utställning och utgör en del av Kinas mest kända arkeologiska fynd. Den nu skadade lerfiguren ska ha varit värd omkring 35 miljoner kronor.

– Vi uppmanar USA att ge gärningsmannen ett hårt straff, sa Wu Haiyun, ansvarig för utlåningen av krigarna, till kinesisk television på måndagen, enligt BBC. Dessutom ska två kinesiska experter nu skickas till USA för att bedöma skadan.

Anställda vid muséet upptäckte inte att tummen saknades förrän i början av januari, men lyckades till slut nysta upp händelsen och fem dagar senare fick de tag på 24-åringen som erkände och medgav att han hade haft tummen förvarad i en byrålåda.

I förra veckan blev han formellt anklagad för stöld och för att ha gömt undan konstverk – men släpptes sedan på fri fot mot borgen.

Terrakottakrigarna hittades på 1970-talet och består av runt 8 000 lermodeller. Fyndet gjordes nära graven till Kinas första kejsare Qin Shi Huangdi, som avled 210 år före vår tideräkning.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro