ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bryan Bergs korthus håller för en människa

Tomas Lundin · 5 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Cardstacker.com


klar

Artikellänk är kopierad

Världsrekordhållaren Bryan Berg bygger korthus som är upp till åtta meter höga. För att skapa hållbara strukturer tar får han inspiration från naturen och hur celler är uppbyggda.

– För några år sedan testade jag hur mycket belastning mina korthus tålde i ett byggnadslaboratorium. Det visade sig att de höll för 660 pound per kvadratfot (3,2 ton per kvadratmeter).

– För att demonstrera hur starka de är brukar jag bygga en plattform av kort, stapla betongblock och till och med låta besökare stå på den, säger kortarkitekten Bryan Berg i en mejlintervju med metro.se.

Vid en mässa i Dallas tidigare i år byggde han en skyskrapa av kort som var 7,8 meter hög och ett helt stadskvarter runt den. Han använder inget lim, ingen tejp och inga skärverktyg.

För att nå upp var han tvungen att bygga en ställning runt korthuset, som tog fem veckor att färdigställa.

– Om taket hade varit högre tror jag att jag hade kunnat fortsätta minst 10 fot (3 meter) till.

Totalt gick det åt 1 067 kortlekar för rekordbygget. Men när Bryan Berg bjöds in av Disney World att bygga en replika av Askungens slott 2004 gick det åt ännu fler.

– Huset var bara fyra meter högt, men basen var 16 kvadratmeter. Där använde jag 3 000 kortlekar.

Bryan började bygga korthus i sitt rum som liten i Iowa, under dagar då skolan var avstängd på grund av snöfall. Han är utbildad arkitekt och föreläser ibland, men livnär sig främst på att bygga hus av spelkort.

– Jag har studerat bilder på hur olika växters celler är formade. Jag har prövat en rad olika saker men kommit fram till att ett vaxkakemönster är det bästa.

Bergs verk är enligt honom själv så stabila att han oroar sig mer för ställningarna runt dem.

– Det är alltid ett spänt ögonblick när det är dags att ta ner byggnadsställningen. En gång sviängde en kraftig planka rakt in i ett korthus, men otroligt nog höll det, rubbades inte ens, men det blev ett fult jack i sidan av huset som jag lyckades reparera.

Huvudsakligen är det spelkort som Bryan Berg bygger med, men han har även fått uppdrag där han har byggt med honungsburkar och godis.

Nu drömmer han om att bygga en replika av Londons Houses of Parliament, eller ett helt rum av kort med möbler och allt där besökarna kan gå in.

– Risken för att de skulle råka förstöra delar av det skulle vara en del av tjusningen, säger Bryan Berg.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro