ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bryter mönster med spontan dans

Edvin Gepertz · 10 Nov 2011
Uppdaterad 10 Nov 2011
Sumejja Duric, Sena Abdul Hussein, Sanna Abdulkader, Myra Lindén och Stephanie Forssén från Kpop flashmob under ett spontant framträdande i Göteborg.

Sumejja Duric, Sena Abdul Hussein, Sanna Abdulkader, Myra Lindén och Stephanie Forssén från Kpop flashmob under ett spontant framträdande i Göteborg. Foto: Christina Blom


Att göra oväntade saker i grupp ger kickar och sprider glädje. För göteborgarna i Kpop flashmob är det ett sätt att hitta nya vänner.

klar

Artikellänk är kopierad

Kuddkrig, dans, sång eller mänsklig domino. Flash­mobbar kan se ut på olika sätt men har en sak gemensamt: en grupp personer gör något oväntat på en offentlig plats under en kort period.

– Det finns många sociologer som pekar på kraften i att vara många människor som gör något koordinerat och att man får en emotionell kick av att göra det, säger Mattias Wahlström, professor i sociologi vid Göteborgs universitet.

Flashmobbarna kan vara starkt politiska – när en grupp personer vill föra fram en fråga de tycker är viktig. Eller helt enkelt ­bara roliga happeningar. Som Kpop flashmob, som samlats runt intresset för koreansk pop. Sedan ett par månader har omkring 50 killar och tjejer mellan 13 och 20 år både övat in och utfört flashmobbar där de dansar till koreanska band som Big Bang och Shinee.

– Vi har hittat nya vänner plus att flashmobbar är något vi gör som är kul och sprider glädje, säger Hanin Talal, 14.

Många flashmobbar där allmänheten kan delta organiseras genom grupper på Facebook och man kan veta om dem i god tid i förväg. Kpop har ett par flashmobbar inplanerade, men var och när vill de däremot inte avslöja.

– Men det är enklast att hitta oss i Nordstan, säger Sumejja Duric, 16.

Mattias Wahlström tror att just den hemliga överenskommelsen mellan ­vissa människor också är något som lockar utövarna. Men även åskådarna får en upplevelse.

– Vi alla är väldigt duktiga på att inte se varandra för djupt i ögonen och inte bryta de sociala mönstren.

En flashmobb bryter på det sättet storstadens oskrivna regler vilket gör det till något potentiellt provocerande, komiskt eller spännande.

klar

Artikellänk är kopierad

Edvin Gepertz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro