ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Budgeten: Arbetslösheten en utmaning för Borg

TT · 13 Apr 2011
Uppdaterad 13 Apr 2011
Finansminister Anders Borg presenterade vårbudgeten på onsdagen.

Finansminister Anders Borg presenterade vårbudgeten på onsdagen.


Långtidsarbetslösheten har ökat. Borg kräver nya motmedel.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett problem för regeringen är att långtidsarbetslösheten har ökat. Enligt departementet finns brister i kontrollen av att arbetssökande står till arbetsmarknadens förfogande och stödet till de arbetssökande kan förbättras. Långtidsarbetslösa kan vara i behov av ytterligare utbildning. Sociala företag och kooperativ har möjlighet att bidra till att minska långtidsarbetslösheten, heter det. Att få ner arbetslösheten till de nivåer som regeringen nu räknar med, utan att driva upp inflationen eller äventyra de offentliga finanserna är en utmaning, enligt Borg. - Det här ställer helt nya krav på hur arbetsmarknaden ska fungera. Bland annat måste unga människor snabbare komma in på arbetsmarknaden och integrationen förbättras, enligt finansministern. - Det måste också handla om att människor stannar kvar på arbetsmarknaden i en omfattning som vi inte tidigare upplevt, säger Borg, och tillägger att ett stort ansvar vilar på arbetsmarknadens parter. Sysselsättningen beräknas öka med 2,5 procent i år, 1,4 procent nästa år och 1,3 procent 2013. Detta innebär för 2011 en rejäl upprevidering av prognosen. Arbetslösheten bedöms minska till 7,3 procent i år för att sedan falla till 6,6 procent 2012 och 5,8 procent 2013. Detta ligger ungefär i linje med Borgs senaste prognos.

inte lika optimistisk om arbetslösheten framöver. Regeringen spår att arbetslösheten kommer ner till fem procent 2015 och att den nivån är hållbar utan att inflationen tar fart, så kallad jämviktsarbetslöshet.KI-chefen Mats Dillén är

- Vi tror att jämviktsarbetslösheten ligger på sex procent, säger Dillén.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro