ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Budgeten räcker inte till bredband på landet

Mary Örnborg · 16 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Trots bidrag från regeringen kommer utbyggnaden av ­bredband till landsbygden att dröja. Pengarna räcker inte till.

Regeringens pengar räcker inte till andra generationens bredbandsutbyggnad.Regeringen har anslagit 250 miljoner kronor i höstbudgeten för utbyggnad av bredband på landsbygden. Men tillskottet kommer inte att räcka till mer än en förbättring av första generationens bredband.– Något steg till den nya generationens bredband kommer vi inte att kunna ta, säger Peter Dahlström projektledare för Länssamverkan bredband.Det finns i dag uppskattningsvis 1,5 miljoner svenskar som bor på landsbygden. De flesta av dessa har mer än 500 meter till en fiberanslutningspunkt vilket gör att de inte ligger inom räckhåll för nästa generations bredbandsnät. Pengarna som regeringen anslagit för bredbandsutbyggnaden är riktade till dessa människor. Men bredbandstillgången är inte enbart ett landsbygdsproblem.

Även tätorter som Stockholmsområdet kan ha problem med bredbandstillgången.– Syftet är att alla ska kunna få tillgång till bredband oavsett var man bor. Pengarna som regeringen anslagit kommer att räcka till att komplettera utbyggnaden av adsl och ansluta vissa telestationer med fiber men någon mer omfattande utbyggnad av fibernät på landsbygden räcker inte pengarna till, säger Peter Dahlström.

För att det ska ske en märkbar skillnad i bredbandsutbyggnaden på framför allt lansdsbyggden krävs det mycket mer pengar än de 250 miljoner kronor i höstbudgeten.– För att höja infrastrukturen på bredband ordentligt krävs det mellan 700  och 800 miljoner kronor  och att de medel som finns i EU:s strukturfond kommer till användning.

När det gäller reglerna för de nya medlen räknar Peter Dahlström med att Länssamverkan bredband kommer att medverka i processen.– Generellt tycker jag att länsstyrelserna ska få i uppdrag att handlägga pengarna för bredbandsutbyggnaden eftersom vi redan har den erfarenheten från förra bredbandssatsningen. Vi inom Länssamverkan bredband menar att man bör rikta pengarna till operatörerna i första hand i syfte att de ska kunna förlänga sina nät till glesbygden, säger Peter Dahlstöm.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro