ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Budgetsiffrorna som får Obama att se rött

Tina Harr · 23 Nov 2011
Uppdaterad 23 Nov 2011

President Barack Obama har hittills misslyckats med att lösa landets ekonomiska kris. Bakom kulisserna pyr USA:s dolda problem: Delstaternas enorma underskott. Drastiska åtstramningar väntar. Kan stoppa landets återhämtning.

klar

Artikellänk är kopierad

Samtidigt som president Obama misslyckats med landets lösningar på den enorma statsskulden puttrar delstaternas katastrofala ekonomi under ytan. Staternas ekonomi visar, för första gången sedan krisen, tecken på återhämtning, enligt rapporten ”States continue to feel recession’s impact”– men det går alldeles för långsamt. Analytikern Meredith Whitney har tidigare sagt till det amerikanska tv-programmet ”60 minutes” att uppemot 100 städer är på väg mot konkurs. I oktober ansökte Harrisburg i Pennslyvania om konkurs och för drygt två veckor sedan gjorde Birmingham i Alabama detsamma, vilket gör den till den största kommunala konkursen i USA:s historia, enligt Memphis Buisness Journal. Och de senaste tre åren har delstaterna tvingats göra nedskärningar på sammanlagt 430 miljarder dollar, enligt DI Dimension.  Merrick Tabor, amerikan och statsvetare på Stockholms universitet, menar att George W Bushs tid vid makten har satt djupa spår i den amerikanska ekonomin. – Hans strävan att göra kriget mot terrorismen till en huvudfråga och sätta     i gång krig samtidigt som han införde skattelättnader för de rika har påverkat enormt och de sviterna ser vi nu. Krisen i den amerikanska ekonomin har skapat miljardunderskott i både delstaternas och lokala myndigheters finanser och i dag ser det ut som att endast åtta delstater får ihop sina finanser inför 2012. För övriga 42 delstater väntar enorma nedskärningar. Och enligt Merrick Tabor påverkas Sverige i allra högsta grad – många beslut tas på delstatsnivå i USA, något som påverkar hela USA:s och därmed världens, ekonomi i hög utsträckning. – Den amerikanska ekonomin är av stor betydelse för den svenska. En uppenbar konsekvens är att köpkraften minskar och att vår exportmarknad påverkas negativt, säger han.

Partier skyller på varandra

I förra veckan överskred USA:s statsskuld 15 000 miljarder dollar, vilket enligt AFP är nära 99 procent av BNP. Men Superkommitténs uppdrag misslyckades, det blir ingen lösning på den gigantiska amerikanska statsskulden – i stället skyller man på varandra. Swedbanks chefsekonom, Cecilia Hermansson, menar att det här främst påverkar omvärldens förtroende för USA då man ser att det inte finns någon kompromissvilja att enas om skatter och välfärd. – Men det kan också bli svårare för presidenten att få igenom sitt jobbpaket. Sedan blir det problem om de automatiska nedskärningarna, i stället för överenskommelsen, inte kommer till stånd. Då tror jag att finansmarknaden kan uppleva det besvärande och kan då få konsekvenser för kreditvärdigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Harr
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro