ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Buffets barnbarn lever utan pengar

Elisabeth Braw · 12 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: cameron kelly


klar

Artikellänk är kopierad

PENGAR. I tv-dokumentären ”The One Percent” om det växande gapet mellan rika och fattiga fällde Nicole Buffett den kritiska kommentaren att pengar var drivkraften i farfaderns liv. Det fick farfadern, Warren Buffet, som i går rankades som världens näst rikaste person av tidskriften Forbes, att vända ryggen till sitt barnbarn.

Nu lever hon under knappa förhållanden i Berkeley. I en liten lägenhet i ett industriområde och har varken råd med vare sig kabel-tv eller sjukförsäkring. Farfar själv har tillkännagett att större delar av hans förmögenhet ska doneras till välgörenhet efter hans död, bland annat till till Bill & Melinda Gates Foundation.

Hur känns det att farfar inte vill låta sin förmögenhet gå i arv?– Jag är väldigt tacksam över att han har den filosofi han har. Det tillåter mig att bli min egen. Folk har oftat närmat sig mig för komma i kontakt med min familj. Jag är en väldigt öppen människa, men har med tiden har jag lärt mig att bättre bedöma folks avsikter.

Men är du inte bedrövad över att din farfar inte vill dela med sig av sitt välstånd till sina närmaste?– Nej, jag är lyckligt lottad ändå. Farfar betalade för min och min tvillingsysters utbildning. Vi hade råd att gå i dyra skolor.

Kände du att du hade det an­norlunda jämför med andra barn under uppväxten?– Ja, framför allt för att min pappa (new age-kompositören Peter Buffett, red:s anm) hade en häst­svans som sträckte sig ända ner till rumpan!

När bestämde du dig för att bli konstnär själv?– Min pappa är kompositör och min mamma sångerska. Min senaste farmor (Warrens nuvarande fru Susan) var också sångerska. Så jag växte upp i en artistisk miljö. Min pappa har en stor skivsamling och i stället för att göra läxorna ritade jag ofta av skivomslagen. Min farmor älskade konst och hade en otrolig samling.

Kan du leva på din konst?– Jag jobbar två dagar i veckan i en boutique i San Fransisco. Det betalar inte mina räkningar, men ger mig extrapengar. Annars tjänar jag det mesta på min konst. Det känns som en ära att folk vill investera pengar i min konst.

Foto: SCANPIX

Warren: Vi är inte släkt

Miljardären Warren Buffett hävdar att han inte tagit avstånd från Nicole på grund hennes åsikter, utan för att blodsbanden inte är de rätta.

”Jag har varken emotionellt eller rättsligt adopterat dig som barnbarn, inte heller har resten av min familj godkänt dig som brorsdotter eller kusin”, skrev Warren Buffett i ett brev till Nicole som affärstabloiden Dealbreaker publicerat.Innan tv-dokumentären ”The One Percent”, som vände upp och ner på förhållandet mellan Nicole och Warren, brukade dock miljardären alltid underteckna sina häls­ning­ar till henne med ”Farfar”. Därefter blev det Warren.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro