ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bugg har fördröjt brottsutredningar

Viktor Bendz · 10 Jul 2013
Uppdaterad 10 Jul 2013

En 18-årig kvinna våldtogs i ett skogsparti i Nacka 2006. På grund av en bugg i SKL:s datasysten har det tagit sex år att gripa en misstänkt. – I värsta fall hade den här mannen kunnat begå fler liknande brott, säger polisen till Mitt i Nacka.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) har dna från 126 624 personer i sitt register. Men har under senare år haft en bugg i systemet som gjort att nära var hundrade person i registret inte kunnat kopplas ihop med dna från brottsplatser, rapporterar Mitt i Nacka.

Buggen ska ha funnit i datasystemet i minst sex år och upptäcktes i vintras. Upptäckten har lett till en stor internutredning som resulterat i 39 fall där gärningsman inte kunnat kopplas till brottsplats trots att hans eller hennes dna funnits i databasen. Det har pågått från 2006 till 2012.

– Tyvärr tog det väldigt lång tid innan vi upptäckte de här felen. Vi gör riskanalyser med jämna mellanrum, men det här förutsåg vi tyvärr inte, säger chefen för SKL:s typnings- och registergrupp Anna Granlund.

Nu kan sju våldsbrott vara nära att klaras upp och myndigheten har infört ett nytt datasystem. Men det är inte första gången SKL begår misstag och får kritik. I samband med att Sture Bergwall (tidigare Thomas Quick) begärde resning för mordet på Yenon Levi framgick att SKL slängt bevismaterialet. Och under rättegången mot Peter Mangs kritiserade försvaret SKL:s undersökningar av vapen, patronhylsor och kulor, skriver Svd.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro