ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bulgariens två sista cirkuslejon fria

Tomas Lundin · 30 Sep 2015
Uppdaterad 30 Sep 2015

Foto: Born Free Foundation


Förra året, efter hård press från djurvänner, förbjöd Bulgarien användningen av vilda däggdjur på cirkus. Nu har Bulgariens två sista cirkuslejon, Jora och Black, släppts ut i frihet.

klar

Artikellänk är kopierad

Eter förbudet placerades hanarna i burar i väntan på besked om hur deras framtid skulle se ut. När organisationen The Born Free Foundation fick höra talas om dem ordnade de så att de åttaåriga katterna transporterades ner till ett reservat i Sydafrika. Efter en lång karantänperiod kunde de i måndags äntligen släååas ut i frihet. 

– Jora och Black är flaggskepp för avskaffandet av alla vilda djur på cirkus. Låt alla länder följa Bulgariens exempeel, säger Virginia McKenna, en av grundarna av Born Free Foundation till Times Live i Sydafrika. ► LÄS MER: Cirkus slutar med elefanter efter 200 år – djurvänner jublar

Lejonen fångades in som ungar och var del av en ambulerande cirkus i Östeuropa. Chefsveterinären Johan Joubert är hoppfull och tror att lejonen kommer att kunna återfå mycket att sitt vilda beteende i reservatet. 

I Sverige är det enligt Jordbruksverket inte tillåtet att hålla till exempel apor och lejon som cirkusdjur. Däremot är det tillåtet med sjölejon, hundar och katter. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro