ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Burgarna blir godare för varje tugga på Oljebaren

Jonas Cramby · 14 Feb 2014
Uppdaterad 7 Dec 2016
Oljebaren på Torsgatan 48 B, är en ambitiös kvarterskrog med berömd burgare.

Oljebaren på Torsgatan 48 B, är en ambitiös kvarterskrog med berömd burgare. Foto: Julio C Saint' Just


Oljebaren är en enkel men väldigt ambitiös kvarterskrog som arbetar hårt för att få sina gäster att trivas. Men det är för hamburgarnas skull man återvänder, skriver Jonas Cramby.

klar

Artikellänk är kopierad

Det som är kvar från oljebutiken.
Det som är kvar från oljebutiken.Foto: Julio C Saint’ Just
Gårdstupp från Tockafarmaren, rostad klubba, grillat lår och krispigt skinn med karl-johanpuré och pommes
Gårdstupp från Tockafarmaren, rostad klubba, grillat lår och krispigt skinn med karl-johanpuré och pommesFoto: Julio C Saint’ Just
På Oljebaren  satsas man på mys.
På Oljebaren  satsas man på mys.Foto: Julio C Saint’ Just

RECENSION: Oljebaren – 3 glober

När kvarterskrogen och olivoljebutiken Oljebaren satte en hamburgare på menyn för något år sedan gick de från att föra en ganska undandskymd tillvaro bakom busskuren vid St Eriksplan till att bli vallfärdsplats för stadens alla nymornade burgarnördar.

Och Oljebarens version av det gamla dubbelbrödet med kött är verkligen mycket god. En välstekt, smakrik puck gotländsk simguskossa omsluts av ett hembakt bröd, lite gruyereost, dressing och grillat bacon. Som en riktigt bra hamburgare blir den också bara godare för varje tugga – tills man plötsligt blir attackmätt och bara vill lägga sig under bordet och vagga sig till sömns.

Idag går det ju dock att hitta anständiga burgare hos ett flertal krogar och den omtalade hamburgertrenden kanske mer har övergått till att bli en permanent hamburgerförändring istället?

Så om man tar bort hamburgaren ur ekvationen, vad återstår egentligen av Oljebaren då? Jag skulle beskriva det som en enkel kvarterskrog av den mer levande, ambitiösa – ja kanske till och med passionerade – varianten.

De köper in hela djur och förädlar, anordnar vin- och olivoljeavsmakningar och arbetar allmänt hårt för att få sina gäster att trivas. Inredningen består av griffeltavlor, rutiga golv och exponerade tegelväggar, lite som en överbliven restaurangkuliss från en ”Vänner”-inspelning. Det kanske inte är så coolt, men coolt kan ju vara lite utestängande, så här satsas det på mysigt istället.

Även förrätterna andas trevligt Vasastanshygge. Istället för att sitta kurad och vakta sin egen lilla tallrik mat erbjuds här en mängd smårätter, plockmat och charkisar som man kan beställa in bordet fullt av och sedan småpratande stoppa i sig tillsammans. Myz.

Vi provar till exempel en mycket god paté samt en bra jäkla carpaccio med ostronkräm och löjrom. Det friterade kycklingskinnet saknar dock de där riktiga fuskbaconkvaliteterna och tillsammans med en chevredipp smakar det mest skumt. Även huvudrättstuppen äter vi upp med en axelryckning – så det får nog bli hamburgaren nästa gång också.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro