ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Burk-Curt lämnade miljoner efter sig

Daniel Boman · 15 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
"Burk-Curt" Degerman levde på att samla burkar och sparade alla sina pengar på banken.

"Burk-Curt" Degerman levde på att samla burkar och sparade alla sina pengar på banken. Foto: Tommy Schönstedt / Expressen


klar

Artikellänk är kopierad

Han bytte aldrig kläder och levde på att samla burkar. Men bakom den trasiga fasaden dolde sig guldtackor, aktier och sparpengar till ett värde av 12 miljoner kronor. Pengar som uppdagades när ”Burk-Curt” avled förra året.På gatorna i Skellefteå var han känd för sina påsar med burkar och slitna kläder. Varje dag samlade han pant och läste tidningar på biblioteket för att sedan dra sig tillbaka till villan mitt i stan. Och när Curt ”Burk-Curt” Degerman i höstas avled 60 år gammal visade det sig att han förvaltat sina tomburkar väl. Av bouppteckningen framgår att Curt Degerman sparat ihop till 124 guldtackor värda 2,6 miljoner kronor och fonder i Luxemburg för 8 miljoner kronor. Lösöret i hans hus värderades till 3 000 kronor.– Curt levde på burkarna och unnade sig inte någonting. Huset håller på att växa igen och han hade samma kläder varje dag, han var Skellefteås sista original, säger journalisten Bosse Fuhrman.Men det fanns en annan sida av Burk-Curt. Pengarna han samlade ihop använde han bland annat till att spekulera i aktier.– Han hade ett gott huvud och var intelligentare än de flesta. Aktiekurserna kunde han utan och innan, säger Curts släkting, som nu ärver alla tillgångarna, till Expressen.

Huset där Burk-Curt levde. Det totala värdet på inventarierna var 3 000 kronor – men på banken hade Skellefteås original många miljoner.
Huset där Burk-Curt levde. Det totala värdet på inventarierna var 3 000 kronor – men på banken hade Skellefteås original många miljoner.

Delar av arvet efter Curt

• Hus i centrala Skellefteå – 1 259 000,00 kronor

• Guldtackor 124 st á 100 gram – 2 604 000,00 kronor

• Fonder SEB Luxemburg – 8 084 118,54 kronor

• Konto Handelsbanken – 46 789,18 kronor

• Lösöre – 3 000,00 kronor

Totala tillgångar – 12 005 877,14 kronor

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Boman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro