ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Busch Thor: Sverige kan inte förändras för nyanländas skull

Linnea Bergman · 12 Jun 2018
Uppdaterad 18 Jun 2018

Språk, värderingar och jobb. Under sitt tal på Järvaveckan efterlyste kd-ledaren Ebba Busch Thor större tydlighet med hur nyanlända ska kunna komma in i samhället. "Köp inte snacket om att Sverige ska förändras helt för att göra det lättare för nyanlända," sa KD-ledaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristdemokraternas dag på Spånga IP under Järvaveckan kröntes av ett tal av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

KD-ledaren fokuserade till stor del på sjukvård och äldreomsorg, men valde även att prata integration och hur nyanlända ska kunna bli en del av Sverige.

– Köp inte snacket om att Sverige ska förändras helt för att göra det lättare för nyanlända, sa Ebba Busch Thor och tillade:

– Verkligheten är inte sådan. Den som tror det kommer bara förvärra segregationen.

Slut på ”vi” och ”de”

Samtidigt måste de som bott längre i Sverige sluta dela upp människor i ett ”vi” och ”de”, samt sluta prata om andra-, tredje- och fjärde-generationens invandrare, tyckte KD-ledaren.

I en exklusiv live-intervju på Facebook frågade Metro ut Ebba Busch Thor efter talet.

Jag fick bilden av att du tycker att man ska anpassa sig ganska mycket när man kommer hit?

– Ja, så är det ändå. Sen behöver man inte lämna allt bakom sig. Kommer man från Iran, som jag nämnde i mitt tal, så ska man vara stolt över sitt arv och sin historia. Men man måste göra det man kan för att lära sig det svenska språket, jobba, hitta en försörjning och ta del av de grundläggande värderingarna vi har i Sverige.

LÄS MER
7-åriga Lucy intervjuar Ebba Busch Thor: Hur blir man svensk?

Gör inte nyanlända det i dag?

– Jag uppfattar att väldigt många vill det, men att Sverige varit väldigt dåliga på att förmedla vad som gäller. Då säger det sig själv att det kommer vara svårt att hitta vägen in. Sen ligger jag ett stort ansvar på oss som varit i Sverige länge, att sluta prata om ett vi och ett dom och andra, tredje och fjärde generationens invandrare.

Ebba Busch Thor väjer heller inte för att kalla områden no-go-zoner. Ett begrepp som blivit ifrågasätt, men som hon nyligen använde i SVT:s ”Tal till nationen”.

Vill tala klarspråk

Hon tycker själv att det är en fråga om att tala klarspråk, säger hon till Metro.

– Har man ett bostadsområde där ambulansen eller brandkåren har svårt att göra sitt jobb, för att man möts av stenkastade ungdomar till exempel, det är lite det som varit definitionen av no-go-zon. En zon där väsentliga delar av samhället inte kan göra sitt jobb. Då tycker jag att man ska vara rak med det, säger hon.

I samband med sitt tal presenterade även Ebba Busch Thor en nyhet: att partiet föreslår att kommunerna ska erbjuda obligatorisk svenskaundervisning för föräldralediga.

– Många gånger kan man känna sig ensam och det kan kännas svårt att hitta rätt i vardagen när man är hemma med ett litet barn. Ännu svårare kan det ju vara om man inte kan språket och inte känner till öppna förskolor och annat, säger Ebba Busch Thor.

pil
Tre frågor från Järvabesökare till Ebba Busch Thor

Under Facebok-live-intervjun får partiledarna slumpvis dra tre frågor från besökare ur en låda. Dessa frågor drog Ebba Busch Thor:

Är Jimmie Åkesson rasist?

– Jag vet inte om jag vet tillräckligt fullt ut om Jimmie Åkesson för att kunna svara på den frågan. Men i de uttalanden jag hört honom säga tycker jag inte att han har gjort rasistiska uttalanden. Jag tycker ibland att han har gjort uttalanden som varit fega, inte varit sanna och som varit delvis främlingsfientliga, men jag har inte hört honom göra rent rasistiska påståenden.

Vad vill ni göra mot brotten i Tensta och Rinkeby?

– Jag tycker att det är ganska sorgligt att vi tillåter en mycket högre grad av brottslighet i vissa bostadsområden, och Tensta och Rinkeby är ett exempel på det. Jag vill att vi dels ska ha mycket fler poliser. Poliser är inte lösningen på allt, men när vi har pågående brott behöver vi poliser som sätter hårt mot hårt mot de kriminella. Tensta och Rinkeby ska tillhöra dem som bor i området och inte de kriminella.

Hur känns det att vara partiledare?

– Jag tycker att jag har världens bästa jobb. Jag är så tacksam för att jag får chans att vara partiledare. Det är ett svårt jobb, med många som tycker till om det man gör. En dag som den här är det mycket intervjuer, hårt tryck och mycket man ska hålla i huvudet. Men jag tycker att det är så häftigt att ha möjlighet att kunna påverka samhället och kunna göra det jag kan för att göra samhället lite bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro