ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bush bästis gillar norrländsk sprit

Helena Wingbrant · 8 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

RISKKAPITAL. Sprittillverkaren Sekab i Örnsköldsvik är klar favorit när USA:s Sverigeambassadör Michael Wood väljer bland svenska miljöföretag. Företagets metod för att utvinna etanolbränsle ur trä väckte stor uppmärksamhet bland de riskkapitalister ambassadören träffade när han nyligen marknadsförde svensk miljöteknik i USA.

Nu kommer företaget sannolikt också att diskuteras när president George W. Bush och statsminister Fredrik Reinfeldt träffas nästa vecka. – Sekabs metod gör det möjligt att använda hela plantan till att göra etanol. Om den kan göras storskalig skulle det ge stora fördelar jämfört med att producera etanol från majs som är vanligast i USA i dag, säger Michael Wood.Ambassadörens resa involverade många besök hos olika amerikanska företag och institutioner inom miljöteknikbranschen. En av de hittills mest omtalade anhalterna var Stanforduniversitetet där ambassadören presenterade en lista med 30 svenska företag för ett tjugotal amerikanska riskkapitalister. – Hela resan blev väldigt lyckad. Vid Stanford fick jag bra respons med många frågor. Riskkapitalisterna berättade om både positiva och negativa erfarenheter som de fått från att investera i svenska företag.•• Kommer riskkapitalisterna att besöka Sverige nu?– Jag har kontakt med dem via e-post och telefon för att diskutera uppföljningen. Om det blir en resa är det aktuellt i juni eller augusti. Många är intresserade av att träffa de svenska företagen och en del har redan tagit kontakt med företagen själva. •• Vilka negativa erfarenheter hade riskkapitalisterna av att investera i svenska företag?– Det var kulturella problem, till exempel blev det inget av ett köp av ett svenskt företag eftersom lönen för vd:n inte godkändes. •• Du avslutade resan med ett besök hos president Bush. Vad sa han om projektet?– Att det var intressant att höra vilka riskkapitalister som kommit till Stanford och vilka svenska företag jag presenterat.•• Vad är på gång i övrigt inom ditt marknadsföringsprojekt One Big Thing?– Vi kommer att fortsätta jobba på de 29 målen som vi har i projektet. Till exempel ser vi över vilka lösningar Sverige har valt för att främja miljöteknik, som att ett lagbeslut gjort att Sverige nu har 650 etanolpumpar jämfört med totalt 800 i USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Helena Wingbrant
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro