ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bush: Hela USA:s ekonomi är i fara

TT · 25 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den amerikanska regeringen sätter nu till alla klutar för att få igenom räddningspaketet för finanssektorn i kongressen.

President Bush varnar för att hela USA:s ekonomi är i fara.

I ett tv-tal till nationen sade Bush att stora delar av finanssektorn hotar att bryta samman.- Jag vet att ett ekonomiskt räddningspaket är svårt att rösta igenom för många kongressledamöter. Det är svårt att godkänna ett förslag som kräver så mycket av skattebetalarnas hårt förtjänade pengar, sade han.

- Jag förstår också att ansvarskännande amerikaner som gör sina avbetalningar i tid ... knappast har lust att betala priset för Wall Streets överdrifter.

- Men när vi nu står inför denna situation skulle det kosta just dessa amerikanerna mycket mer senare om inte förslaget antas.

Kommer att antasPaketet innebär att staten satsar 700 miljarder dollar (ca 4 200 miljarder kronor) i skattepengar på att staga upp finansinstitutionerna i USA.Samtidigt som Bush framförde sitt allvarsamma budskap sade en av de ledande demokraterna i kongressen att det enligt honom står klart att räddningsplanen kommer att antas.

- Vi kommer att få tillräckligt många röster för att anta paketet, sade Barney Frank, ordförande i representanthusets finansutskott.

Han bedömde att det kan ta några dagar till att utforma ett slutligt förslag.På frågan om räddningsplanen kommer att ha skrivningar om chefsbonusar, svarade Frank att demokraterna enats om att något måste göras åt chefernas höga ersättningar.

Mot fallskärmar- Vi kommer att säga: Inga gyllene fallskärmar.Finansminister Henry Paulson gick i onsdags också med på att införa någon form av lönetak för toppcheferna.

Demokrater och republikaner träffas under torsdagen för att utforma detaljerna i räddningsplanen. President Bush ringde demokratiske presidentkandidaten Barack Obama och bjöd in honom till ett möte med demokrater och republikaner i kongressen på torsdagen. Obamas kampanj meddelade att han tackat ja.

Inbjuden är även Bushs republikanske partikamrat John McCain, som redan meddelat att han avbryter sin kampanj för att hjälpa till att lösa finanskrisen. Han uppmanade Bush att kalla till ett tvåpartimöte med kongressledamöter, och det är just vad presidenten har gjort.

Valduell i faraDet rådde osäkerhet om hur det blir med den valduell mellan McCain och Obama som har planerats till fredag. McCain vill ställa in, men Obama har sagt att han tycker att debatten ska genomföras.McCain och Obama gjorde också ett gemensamt uttalande där de manade kongresspolitiker att samarbeta över partigränserna för att enas om en räddningsplan.

"Det är dags att höja sig över partipolitiken för landets bästa. Vi kan inte riskera en ekonomisk katastrof", sade de.Obama skrev i ett eget uttalande att han och McCain är överens om att räddningsplanen måste antas utan att villkoras med andra åtgärder.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro